Начало / Хранене и диета / Диета при рефлукс: Кои храни да включите и кои да избягвате?

Диета при рефлукс: Кои храни да включите и кои да избягвате?

мар. 20, 2025

диета при рефлукс

Диетата играе решаваща роля в контрола на киселинния рефлукс и предотвратяването на обостряния. Разбирането кои храни да включите в диетата си и кои да избягвате, може значително да подобри качеството ви на живот.

Как влияе диетата на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ)?

Долният езофагеален сфинктер е мускул, който действа като бариера между стомаха и хранопровода. При ГЕРБ той не функционира правилно и позволява връщането на стомашно съдържимо обратно в хранопровода. Попадналата в хранопровода стомашна киселина причинява дразнене и дискомфорт. Пациентите се оплакват от киселини и парене зад гръдната кост.

Редица храни и навици в начина на живот могат да отслабят този сфинктер или да увеличат производството на стомашна киселина, което води до киселинен рефлукс.

Корекциите в диетата могат да помогнат чрез:

  • намаляване на производството на стомашна киселина
  • предотвратяване на релаксация на долния езофагеален сфинктер
  • насърчаване на храносмилането и намаляване на подуването
  • избягване на дразнене на лигавицата на хранопровода.

Чрез внимателен подбор на храни, страдащите от ГЕРБ могат да се справят ефективно със симптомите и да избегнат усложнения като езофагит, язви и хранопровод на Барет.

Храни, които трябва да избягвате при рефлукс

Някои храни могат да увеличат стомашната киселина, да отпуснат сфинктера или да раздразнят хранопровода. Най-добре е да ограничите или избягвате:

Кисели плодове и сокове

  • цитрусови плодове и сокове (портокали, грейпфрути, лимони, лайм)
  • ананас
  • домати и продукти на доматена основа (сосове, кетчуп, салса)
  • дресинг на основата на оцет.

Тези плодове увеличават производството на киселина и могат да предизвикат оплаквания.

Пържени и мазни храни

Храните с високо съдържание на мазнини забавят изпразването на стомаха и изискват повече стомашна киселина за храносмилането. Те също така могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер, което увеличава риска от рефлукс. Избягвайте:

  • пържени храни (пържени картофи, пържено пиле)
  • тлъсто месо (бекон, наденица)
  • пълномаслени млечни продукти (пълномаслено мляко, сирене, сладолед)
  • масло и маргарин в големи количества.

Намаляването на приема на мазнини може значително да подобри симптомите на рефлукс.

Пикантни храни

Пикантните подправки могат да раздразнят хранопровода и да влошат киселинния рефлукс. Избягвайте:

  • люти чушки (халапеньо, хабанеро)
  • чили на прах
  • пикантно къри
  • черен пипер в големи количества.

Вместо това използвайте леки билки като босилек, риган и джинджифил за вкус.

Газирани и кофеинови напитки

Мехурчетата в газираните напитки се разширяват в стомаха, повишавайки налягането и насърчавайки рефлукса. Кофеинът може да отпусне езофагеалния сфинктер и да увеличи производството на киселина. Избягвайте:

  • газирана вода
  • енергийни напитки
  • кафе
  • чай (черен и зелен – съдържат кофеин).

Вместо това изберете вода или билкови чайове.

Шоколад

Шоколадът съдържа кофеин и мазнини, като и двете могат да предизвикат рефлукс. Избягвайте шоколад, шоколадови бонбони и какаови изделия.

Мента

Изненадващо, ментата релаксира сфинктера на хранопровода, което потенциално влошава симптомите. Не се препоръчва:

  • чай от мента
  • бонбони и дъвки с вкус на мента
  • десерти с вкус на мента.

Алкохол

Алкохолът може да отслаби долния сфинктер на хранопровода и да увеличи производството на киселина. Ограничете приема на вино, бира и спиртни напитки (уиски, водка, ром). Ако пиете алкохол, правете го умерено и с храна, за да сведете до минимум дразненето.

Храни, които да включите в диетата си при рефлукс

Благоприятната диета при рефлукс се състои от храни, които се смилат лесно в стомаха и не предизвикват киселинен рефлукс. Следните категории храни обикновено се понасят добре:

Нискокиселинни плодове

Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрути могат да влошат киселинния рефлукс поради високата си киселинност. Вместо това изберете:

  • банани
  • пъпеш, диня
  • ябълки
  • круши.

Тези плодове помагат за неутрализиране на киселинността в стомаха.

Зеленчуци

Повечето зеленчуци са с естествено ниско съдържание на мазнини и захар, което ги прави отличен избор за подходяща диета при рефлукс. Някои от най-добрите опции включват:

  • броколи
  • карфиол
  • зелен боб
  • моркови
  • тиквички
  • листни зеленчуци (спанак, зеле, маруля).

Пълнозърнести храни

Богатите на фибри пълнозърнести храни помагат за усвояването на стомашната киселина и насърчават храносмилането. Препоръчват се:

  • овесени ядки
  • кафяв ориз
  • пълнозърнест хляб
  • киноа
  • ечемик.

Тези храни ви държат сити по-дълго и намаляват вероятността от натрупване на киселина.

Постни протеини

Протеинът е от съществено значение за цялостното здраве, но тлъстите меса могат да предизвикат рефлукс. Вместо това изберете постни протеини, които се усвояват по-лесно и е по-малко вероятно да предизвикат рефлукс. Например:

  • пилешко и пуешко месо (без кожа)
  • риба (сьомга, треска)
  • яйчен белтък
  • растителни протеини (леща, нахут, тофу).

Методите на готвене също са от значение – изберете печене на скара, печене или задушаване вместо пържене.

Здравословни мазнини

Въпреки че храните с високо съдържание на мазнини могат да предизвикат рефлукс, някои здравословни мазнини в умерени количества може да се понасят добре. Такива са:

  • авокадо
  • ядки (бадеми, орехи, кашу)
  • семена (ленено семе, семена от чиа)
  • зехтин.

Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини

Пълномаслените млечни продукти могат да влошат симптомите на рефлукс, така че е най-добре да изберете нискомаслени или немлечни алтернативи:

  • обезмаслено или нискомаслено мляко
  • нискомаслено кисело мляко
  • мляко на растителна основа (бадемово, овесено, соево).

Киселото мляко с пробиотици също може да подпомогне храносмилането и да насърчи здравето на червата.

Билкови чайове и некофеинови напитки

Хидратацията е от съществено значение, но киселинните или кофеинови напитки могат да влошат рефлукса. По-безопасните напитки включват:

  • билкови чайове (лайка, джинджифил, корен от женско биле)
  • топла вода с мед
  • кокосова вода.

Избягвайте чай от мента, тъй като може да отпусне сфинктера и да влоши симптомите.

Съвети за промяна в начина на живот

Освен спазването на диета при рефлукс, някои промени в начина на живот също могат да намалят симптомите:

  • яжте по-малки порции: приемът на голямо количество храна оказва натиск върху сфинктера на хранопровода и увеличават риска от рефлукс.
  • избягвайте да ядете преди лягане: изчакайте поне 2-3 часа след хранене, преди да легнете.
  • поддържайте здравословно тегло: наднорменото тегло увеличава натиска върху стомаха, което води до рефлукс.
  • повдигнете главата си, докато спите: по-високата възглавница може да предотврати нощния рефлукс.
  • останете хидратирани: водата помага за храносмилането и намалява концентрацията на киселина.
  • дъвчете храната старателно: правилното дъвчене подпомага храносмилането и намалява натрупването на киселина.

Прочетете за:
Как се диагностицира гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?