Диетата играе решаваща роля в контрола на киселинния рефлукс и предотвратяването на обостряния. Разбирането кои храни да включите в диетата си и кои да избягвате, може значително да подобри качеството ви на живот.
Как влияе диетата на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ)?
Долният езофагеален сфинктер е мускул, който действа като бариера между стомаха и хранопровода. При ГЕРБ той не функционира правилно и позволява връщането на стомашно съдържимо обратно в хранопровода. Попадналата в хранопровода стомашна киселина причинява дразнене и дискомфорт. Пациентите се оплакват от киселини и парене зад гръдната кост.
Редица храни и навици в начина на живот могат да отслабят този сфинктер или да увеличат производството на стомашна киселина, което води до киселинен рефлукс.
Корекциите в диетата могат да помогнат чрез:
- намаляване на производството на стомашна киселина
- предотвратяване на релаксация на долния езофагеален сфинктер
- насърчаване на храносмилането и намаляване на подуването
- избягване на дразнене на лигавицата на хранопровода.
Чрез внимателен подбор на храни, страдащите от ГЕРБ могат да се справят ефективно със симптомите и да избегнат усложнения като езофагит, язви и хранопровод на Барет.
Храни, които трябва да избягвате при рефлукс
Някои храни могат да увеличат стомашната киселина, да отпуснат сфинктера или да раздразнят хранопровода. Най-добре е да ограничите или избягвате:
Кисели плодове и сокове
- цитрусови плодове и сокове (портокали, грейпфрути, лимони, лайм)
- ананас
- домати и продукти на доматена основа (сосове, кетчуп, салса)
- дресинг на основата на оцет.
Тези плодове увеличават производството на киселина и могат да предизвикат оплаквания.
Пържени и мазни храни
Храните с високо съдържание на мазнини забавят изпразването на стомаха и изискват повече стомашна киселина за храносмилането. Те също така могат да отпуснат долния езофагеален сфинктер, което увеличава риска от рефлукс. Избягвайте:
- пържени храни (пържени картофи, пържено пиле)
- тлъсто месо (бекон, наденица)
- пълномаслени млечни продукти (пълномаслено мляко, сирене, сладолед)
- масло и маргарин в големи количества.
Намаляването на приема на мазнини може значително да подобри симптомите на рефлукс.
Пикантни храни
Пикантните подправки могат да раздразнят хранопровода и да влошат киселинния рефлукс. Избягвайте:
- люти чушки (халапеньо, хабанеро)
- чили на прах
- пикантно къри
- черен пипер в големи количества.
Вместо това използвайте леки билки като босилек, риган и джинджифил за вкус.
Газирани и кофеинови напитки
Мехурчетата в газираните напитки се разширяват в стомаха, повишавайки налягането и насърчавайки рефлукса. Кофеинът може да отпусне езофагеалния сфинктер и да увеличи производството на киселина. Избягвайте:
- газирана вода
- енергийни напитки
- кафе
- чай (черен и зелен – съдържат кофеин).
Вместо това изберете вода или билкови чайове.
Шоколад
Шоколадът съдържа кофеин и мазнини, като и двете могат да предизвикат рефлукс. Избягвайте шоколад, шоколадови бонбони и какаови изделия.
Мента
Изненадващо, ментата релаксира сфинктера на хранопровода, което потенциално влошава симптомите. Не се препоръчва:
- чай от мента
- бонбони и дъвки с вкус на мента
- десерти с вкус на мента.
Алкохол
Алкохолът може да отслаби долния сфинктер на хранопровода и да увеличи производството на киселина. Ограничете приема на вино, бира и спиртни напитки (уиски, водка, ром). Ако пиете алкохол, правете го умерено и с храна, за да сведете до минимум дразненето.
Храни, които да включите в диетата си при рефлукс
Благоприятната диета при рефлукс се състои от храни, които се смилат лесно в стомаха и не предизвикват киселинен рефлукс. Следните категории храни обикновено се понасят добре:
Нискокиселинни плодове
Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрути могат да влошат киселинния рефлукс поради високата си киселинност. Вместо това изберете:
- банани
- пъпеш, диня
- ябълки
- круши.
Тези плодове помагат за неутрализиране на киселинността в стомаха.
Зеленчуци
Повечето зеленчуци са с естествено ниско съдържание на мазнини и захар, което ги прави отличен избор за подходяща диета при рефлукс. Някои от най-добрите опции включват:
- броколи
- карфиол
- зелен боб
- моркови
- тиквички
- листни зеленчуци (спанак, зеле, маруля).
Пълнозърнести храни
Богатите на фибри пълнозърнести храни помагат за усвояването на стомашната киселина и насърчават храносмилането. Препоръчват се:
- овесени ядки
- кафяв ориз
- пълнозърнест хляб
- киноа
- ечемик.
Тези храни ви държат сити по-дълго и намаляват вероятността от натрупване на киселина.
Постни протеини
Протеинът е от съществено значение за цялостното здраве, но тлъстите меса могат да предизвикат рефлукс. Вместо това изберете постни протеини, които се усвояват по-лесно и е по-малко вероятно да предизвикат рефлукс. Например:
- пилешко и пуешко месо (без кожа)
- риба (сьомга, треска)
- яйчен белтък
- растителни протеини (леща, нахут, тофу).
Методите на готвене също са от значение – изберете печене на скара, печене или задушаване вместо пържене.
Здравословни мазнини
Въпреки че храните с високо съдържание на мазнини могат да предизвикат рефлукс, някои здравословни мазнини в умерени количества може да се понасят добре. Такива са:
- авокадо
- ядки (бадеми, орехи, кашу)
- семена (ленено семе, семена от чиа)
- зехтин.
Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини
Пълномаслените млечни продукти могат да влошат симптомите на рефлукс, така че е най-добре да изберете нискомаслени или немлечни алтернативи:
- обезмаслено или нискомаслено мляко
- нискомаслено кисело мляко
- мляко на растителна основа (бадемово, овесено, соево).
Киселото мляко с пробиотици също може да подпомогне храносмилането и да насърчи здравето на червата.
Билкови чайове и некофеинови напитки
Хидратацията е от съществено значение, но киселинните или кофеинови напитки могат да влошат рефлукса. По-безопасните напитки включват:
- билкови чайове (лайка, джинджифил, корен от женско биле)
- топла вода с мед
- кокосова вода.
Избягвайте чай от мента, тъй като може да отпусне сфинктера и да влоши симптомите.
Съвети за промяна в начина на живот
Освен спазването на диета при рефлукс, някои промени в начина на живот също могат да намалят симптомите:
- яжте по-малки порции: приемът на голямо количество храна оказва натиск върху сфинктера на хранопровода и увеличават риска от рефлукс.
- избягвайте да ядете преди лягане: изчакайте поне 2-3 часа след хранене, преди да легнете.
- поддържайте здравословно тегло: наднорменото тегло увеличава натиска върху стомаха, което води до рефлукс.
- повдигнете главата си, докато спите: по-високата възглавница може да предотврати нощния рефлукс.
- останете хидратирани: водата помага за храносмилането и намалява концентрацията на киселина.
- дъвчете храната старателно: правилното дъвчене подпомага храносмилането и намалява натрупването на киселина.
Прочетете за:
Как се диагностицира гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?