Начало / Хранене и диета / Храни, които стимулират плодовитостта на мъжа

Храни, които стимулират плодовитостта на мъжа

юни 23, 2014

Диетата на мъжа може да повлияе върху неговата репродуктивна способност. Някои храни повишават мъжкия фертилитет, а други го понижават. Мъжете, които искат да станат бащи трябва да внимават какво консумират.

Ето кои храни могат да повишат плодовитостта на мъжа:

  • Храни, богати на омега 3 – мастни киселини

При мъжете, които имат проблеми с фертилността е установено дефицит на омега 3- мастни киселини. Ето защо е логично да ги увеличите в диетата си.

Добър източник на омега 3 – мастни киселини са: сьомга, херинга, скумрия, които може да консумирате няколко пъти седмично.
Ядките и особено орехите също са богати на омега 3 –мастни киселини, като е препоръчително да се консумират сурови, а не печени.

Омега 3 – мастните киселини са полезни за кръвоносните съдове и за кръвоснабдяването на пениса и тестисите.

  • Храни, богати на цинк

Много проучвания са показали, че цинкът е от основно значение за правилната продукция на сперматозоиди. Цинкът е важен антиоксидант и наличието му в спермата в по-голямо количество има протективно действие.
Добре е да включите в диетата си храни, богати на цинк като стриди, сусам, агнешко и телешко месо, черен дроб, семки от тиква, и др.

  • Храни, богати на витамин С

Проучване показва, че витамин С предотвратява слепването (аглутинацията) на сперматозоидите. Богати на витамин С са цитрусовите плодове, боровинки, ананас, диня. Зеленчуци като домати, чушки, зеле и други листни зеленчуци също съдържат много витамин С.
Препоръчително е към обяда или вечерята си винаги да добавяте няколко свежи плодове или леко задушени зеленчуци.

  • Храни, богати на антиоксиданти

Цинкът и витамин С са антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Сперматозоидите са много чувствителни на оксидативния стрес.

Авокадото и ядките са богати на друг антиоксидант – витамин Е. Всички наситено оцветени в червената гама плодове и зеленчуци са добър източник на антиоксиданти. Добре е тези плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти да се консумират ежедневно.

  • Храни, съдържащи аргинин

Спермата съдържа значително количество от аминокиселината аргинин. Проучвания са показали, че аргинина има важна роля за количеството и подвижността на сперматозоидите. Аргининът е важен също за кръвната циркулация и за ерекцията.

В диетата на всички мъже, които имат репродуктивни проблеми трябва да присъстват храни, богаи на аргинин като: диня, царевица, ядки, бобови храни, млечни продукти, пилешко и телешко месо, скариди.

  • Храни, които повишават тестостерона

Мъжкият полов хормон тестостерон има основна роля за продукцията на здрави сперматозоиди. Известно е, че храните, които съдържат много протеини, здравословни мазнини и по-малко въглехидрати стимулират синтеза на тестостерон.

  • Храни, които понижават естрогена

В тялото на мъжете се съдържа малко количество от женския полов хормон есроген. Редица фактори като стареенето, околната среда и начина на живот могат да доведат до повишаване на нивото на естрогена до степен, че да засегне плодовитостта на мъжа.

Храни, които могат да спомогнат за понижаването на естрогена са например зеле, броколи, карфиол, соя, сусам, лененото семе и др. Полезно е и повишеният прием на храни, богати на протеини и мазнини и бедни на въглехидрати, които да стимулират продукцията на тестостерон.

  • Храни, които трябва да избягвате

Ако искате да създадете потомство трябва да спрете консумацията на алкохол и особено на бира.
Избягвайте също храни, съдържащи много захар, тлъстите меса както и бързите закуски.