Начало / Хранене и диета / Нарът и неговите полезни за кожата свойства

Нарът и неговите полезни за кожата свойства

дек. 3, 2014

През последните няколко години в множество статии се споменава за полезните качества на нара. Той се определя като една от супер храните, полезни за нашето здраве. Използвал се е за медицински и козметични цели още от древни времена.

Нарът има мощни антиоксидантни свойства. Той спомага за по-добрата функция на сърцето и за снижаването на кръвното налягане. В нара се съдържат два основни антиоксиданта – танини и антоцианини. Тези антиоксиданти имат противовъзпалителни свойства, предпазват от развитие на рак и забавят стареенето на клетките.

Нарът е особено полезен за кожата. Неговите по-често използвани свойства по отношение на кожата са:

  • Подпомага възстановяването на клетките

Не само, че нарът има противовъзпалителни свойства и е богат на незаменими мастни киселини, учените са доказали, че той стимулира кератиноцитите, които са кожни клетки подпомагащи клетъчното възстановяване. Освен това той подобрява кръвоснабдяването на кожата и по-бързото възстановяване след нараняване на кожата.

  • Намалява акнето

Акнето най-често се дължи на храносмилателни и хормонални проблеми и именно за решаването на тези проблеми може да помогне консумацията на нар. Той подобрява храносмилането и по този начин се подпомага по-доброто кръвоснабдяване на целия организъм, включително и на кожата. Освен това може да опитате да аплицирате сок от нар директно върху засегнатите кожни участъци.

  • Забавя процесът на стареене на кожните клетки

Сокът от нар е много полезен за хора, чиято кожа е увредена в резултат на експозицията на слънце и от процесът на стареене. Нарът възстановява кожата, спомага за нейния добър и младежки вид и удължава живота на фибробластите – клетките, отговорни за продукцията на колаген и еластин.

  • Може да се използва срещу суха кожа

Нарът е отлична съставка, която може да се използва в кремовете за лице, защото неговата малка молекула му позволява да навлиза в по-дълбоките кожни слоеве. Нарът успокоява сухата и напукана кожа. Той съдържа омега-5 мастни киселини, които хидратират и овлажняват кожата. Освен за суха кожа той може да се използва и в направата на кремове за всякакъв вид кожа, в зависимост от другите съставки, които се добавят в крема.

  • Предпазва кожата от слънчево изгаряне

Може би не знаете, но нарът може да се използва за естествен слънцезащитен продукт. Елаговата киселина, която е антиоксидант, съдържащ се в големи количества в нарът подпомага възстановяването на кожата след слънчево изгаряне и е позната със своите свойства да предпазва от увреждащите свойства на слънчевата светлина.