Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за алкохолизма?

Какво трябва да знаем за алкохолизма?

окт. 13, 2014

Алкохолизмът е хронично заболяване, при което пациентите трудно контролират количеството алкохол, което приемат. Това заболяване повлиява върху живота, както на пациента, така и на неговите близки.

Възможно е да имате проблеми с алкохола, без да страдате от алкохолизъм. Като проблемно пиене се определя това, при което пиете много от време на време, което води до значителни проблеми във вашия живот, въпреки че не сте напълно зависими от алкохола.

Какви са причините за алкохолизъм?

Алкохолизмът се влияе от генетични, психологични и социални фактори. Нарастват данните за генетичната предиспозиция на някои хора към алкохолизъм. Социалните фактори като влиянието на близки хора и обстановката, в която живее пациента могат много да повлияят. Стресът и невъзможността за справяне с трудни ситуации могат да спомогнат за това пациентът да стане алкохолик.

Какви са симптомите при алкохолизъм?

Към симптомите на алкохолизма спадат:

 • невъзможност за контролиране на количеството на приемания алкохол
 • силна, непреодолима нужда за прием на алкохол
 • развитие на толерантност към алкохола и нужда от консумиране на по-големи количества за задоволяване на нуждите
 • изпитване на абстинентни симптоми при спиране на алкохола за известно време
 • криене на спиртни напитки на различни места из дома, за които близките не знаят
 • загуба на интерес към дейности, които преди са доставяли удоволствие на пациента
 • поява на проблеми в семейството и работното място, поради прекалената консумация на алкохол.

Как се поставя диагнозата алкохолизъм?

За да бъде поставена диагнозата алкохолизъм вие трябва да отговаряте на определени критерии. Към тях спадат:

 • Наличие на абстинентни симптоми при спиране на алкохола за известно време. Към абстинентните симптоми могат да бъдат причислени: тремор, гадене и тревожност. Пациентите обикновено имат склонност да пият повече от типичното за тях количество, за да преодолеят тези симптоми.
 • Развитие на толерантност, която се характеризира с нуждата за приемане на по-големи количества алкохол за задоволяване на нуждите.
 • Отказване от любимите дейности и поява на проблеми в семейството.

Какво лечение може да се приложи при алкохолизма?

Много от пациентите не търсят лечение, защото смятат, че нямат нужда от такова. Помощта на близките може много да помогне в това отношение. Ако сте притеснени, че някой ваш близък пие повече от нужното е добре да се консултирате със специалист, който да ви даде нужните съвети как да се справите.

Ако сте пристрастени само намаляването на количествата приеман алкохол няма да има нужния ефект. Има различни лечебни схеми за лечението на алкохолизма. Към тях спадат:

 • Детоксикационни програми – обикновено лечението на алкохолизма започва с детоксикационна програма, която е с продължителност между два и седем дни. Пациентите може да имат нужда от прием на седативни средства, за да се намалят абстинентните симптоми, като треперене, халюцинации и обърканост.
 • Орални медикаменти – лекарство, наречено Дисулфирам може да спомогне за отказването на пациентите от алкохола и да намали нуждата от злоупотреба със спиртни напитки.
 • Участие в групи за подпомагане – групите на анонимните алкохолици са особено полезни, защото могат да помогнат на пациентите да се приспособят отново в обществото и да им помогне да преодолеят желанието отново да започнат с употребата на алкохол.

Прочетете за:
Алкохолен делир

Последни публикации