Начало / Красота и здраве / Витамини, които могат да помогнат при пърхот

Витамини, които могат да помогнат при пърхот

апр. 3, 2017

пърхот

Пърхотът е често срещано хронично кожно раздразнение, което се характеризира с лющене на скалпа и чест неприятен и постоянен сърбеж. Той не е заразен и не е някакво сериозно животозастрашаващо състояние, но е неприятен и може да ви накара да се срамувате при контактите си с хората, поради неприятните люспи по раменете си.

Точната причина за поява на пърхот не е изяснена все още, но учените смятат, че някои фактори могат да способстват неговото развитие. Такива фактори са стрес, нездравословно хранене, хормонален дисбаланс, отслабване на имунната система. Някои витамини и минерали могат да помогнат за заздравяване на кожата на скалпа и по такъв начин могат да подействат положително на вашето състояние. Някои от тези витамини и минерали са:

Витамин А

Витамин А е един от най-необходимите витамини за кожата. Той подпомага дейността на кожните клетки и освен това подсилва имунната система. Трябва да се уверите, че приемате достатъчно количество от този витамин ежедневно, за да се справите по-лесно с пърхота. Някои от храните с високо съдържание на витамин А са: черен дроб, млечни продукти, яйца, някои зеленчуци като моркови, картофи, тиква.

Витамини Б

Витамините от група Б са незаменими за множество функции в нашето тяло. Те подпомогат образуването и нарастването на новите клетки. Кръвообращението и метаболизма се поддържат от витамините от група Б. Витамин Б2 играе важна роля в поддържането на здравината на скалпа, като подобрява притока на кислород към него.

Някои специалисти смятат, че в някои случаи пърхотът може да се дължи на дефицит на витамин Б6. При недостатъчно количество на този витамин в тялото скалпът става по-сух и започва да се лющи. Ако страдате от пърхот може да опитате да приемате хранителни добавки с витамин Б6 и да консумирате повече храни, богати на този витамин, като риба, дреболии и зеленчуци с по-високо съдържание на скорбяла.

Витамин Ц

За витамин Ц се знае, че стимулира имунната система и при такива състояния, за които е известно, че могат да се дължат на снижаване на имунитета, като пърхотът, той може да помогне. Освен това този витамин подпомага кръвообращението и по този начин помага за по-доброто състояние на скалпа. Може да увеличите консумацията на цитрусови плодове, ягоди, спанак и други зелени листни зеленчуци, за да си набавите достатъчно витамин Ц.

Цинк

Цинкът е минерал, който е нужен за здравословният растеж на клетките в тялото. Този процес е изключително важен за добрия вид на ноктите, кожата и косата. Ако в тялото ви има дефицит на цинк се увеличава риска от някои кожни проблеми, като екзема и пърхот. Може да си набавите липсващите количества от този минерал с консумация на пилешко месо, риба и ядки.

Витамин Е

Витамин Е често се използва като топикално средство при оплаквания от сухота на скалпа, което от своя страна може да доведе до поява на пърхот. Този витамин помага за по-доброто кръвообращение, ускорява заздравителните процеси в тялото и действа като антиоксидант. За да отстраните по-лесно мъртвите клетки по повърхността на скалпа, които могат да започнат да се лющят може да вземете ампули витамин Е и да ги втриете внимателно в кожата на главата.