Начало / Красота и здраве / Какви видове алопеция има?

Какви видове алопеция има?

ное. 16, 2020

видове алопеция

Какво представлява алопецията?

Алопеция е медицински термин, който се използва за означаване загубата на косми по цялото тяло – т.нар. “оплешивяване“. Алопецията може да възникне спонтанно или да е свързана с редица заболявания, както и употреба на медикаменти.

Какви видове алопеция има?

Различават се 3 вида косопад, в зависимост от причината за възникването и начина, по който отпадат космите.

Кръговидна алопеция (Alopecia areata)

При този вид се наблюдават крръговидни обезкосмени полета, които могат да се разрастват, да се свързват помежду си и да доведат до тотално обезкосмяване.

Причини за възникване на заболяването могат да бъдат:

  • генетични фактори като фамилност
  • имунологични – наличие на космени антитела, автоимунни заболявания като тиреоидит и витилиго
  • ендокринни заболявания на щитовидната жлезата и хипофизата
  • хронични инфекции.

Заболяването започва, като в началото се появяват едно или няколко обезкосмени полета, които са локализирани предимно по скалпа и по-рядко по брадата при мъжете или по други окосмени области от тялото. В тези участъци кожата е гладка, мека и бледа на цвят. Състоянието прогресира и в рамките на няколко седмици обезкосмените зони се разширяват и се сливат помежду си. Възможно е да се появят нови косми, но те са много тънки и обезцветени.

Кръговидната алопеция има няколко подформи – ophiasis celsi, което представлява ивицовидно опадане на косата, предимно в областта на тила и отстрани на главата; alopecia totalis – пълно отпадане на космите по скалпа, което се случва изведнъж и alopecia univeralis, при което имаме отпадане на космите по цялото тяло, включително и на главата.

Андрогенна алопеция (Alopecia androgenica, alopecia seborrhoica)

Това състояние представлява разреждане и опадане космите на скалпа в симетрични участъци.

Причините за възникването на този вид алопеция са генетична предразположеност, както и въздействието на андрогенните хормони. Заболяването прогресира до развитието на трайна алопеция при мъжете и засилен косопад при жените.

Клинически се проявява след 20-годишна възраст, като първоначално опадането на космите е симетрично и засяга предимно предната и страничната част на главата. Характерно е, че процесът прогресира бавно, без наличието на допълнителни оплаквания. В началото космите могат да се заместват от нови, много по-тънки и обезцветени такива, а кожата по засегнатите места става гладка и лъскава. При жените заболяването започва значително по-късно, най-често около периода на менопаузата. Състоянието при тях често се съпровожда от себорея и субективни оплаквания като сърбеж.

Цикатризираща алопеция (Alopecia cicatricialis)

Това е краен резултат от различни заболявания, които водят до разрушаване и загуба на космени фоликули.

Причините за възникването на цикатризиращата алопеция могат да бъдат:

  • редица инфекции като пиодермии и микози
  • злокачествени заболявания като базоцелуларен карцином
  • системни заболявания като лупус еритематодес и склеродермия
  • травми – механични, химични или лъчеви.

Обикновено алопецията се предхожда от симптомите на заболяването, което е причина за развитието ѝ. Възможно е, обаче и да започне съвсем незабелязано. Състоянието протича с епизоди на подобряване и обостряне, като в началото засегнатите участъци са в областта на горната част на главата и представляват малки кръговидни полета, където кожата също се уврежда – атрофира. Полетата могат да се сливат в по-големи и неправилни плаки с резки граници.

Лечението на алопецията, зависи от нейния вид и причината, която е довела до развитието ѝ.  Днес в клиничната практика се използват редица антиадрогенни медикаменти и  антисеборейни шампоани за повлияване на андрогенната форма.

Възможно е да се направи и хирургична интервенция – трансплантация на космени фоликули в засегнатата област. При кръговидната алопеция се употребяват локални и системни кортикостероидни препарати, а при цикатризиращата в зависимост от предхождащото заболяване – кортикостероиди, антибиотици, антималарици и витамини.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Андрогенна алопеция
Кръговидна алопеция (алопеция ареата)
Косопад при лупус еритематодес – алопеция при лупус