Начало / Актуални теми / Лечение на измръзването

Лечение на измръзването

ян. 30, 2014

Поставянето на диагнозата измръзване обикновено не е трудно, защото симптомите и външните белези, по които лекарите могат да се ориентират са много характерни.

Първа помощ при измръзване

  • Опитайте се да намерите подслон и място, на което да се стоплите.
  • Сменете мокрите дрехи със сухи. Така ще се предпазите от допълнителна загуба на телесна топлина.
  • Не търкайте измръзналите части от тялото, в желанието си да се стоплите по-бързо, защото така може допълнително да нанесете вреди.
  • Махнете всички бижута, като например пръстени, обеци, които могат да притискат тъканите в засегнатите области от тялото.
  • Ако ръцете или краката ви са засегнати от измръзване ги покрийте с одеяло, за протекция. Ако краката ви са измръзнали по възможност не ходете, защото има повишен риск от фрактури.
  • При измръзване е особено важна правилната хидратация. Ако е възможно до идването на помощ приемете топли течности през устата.

Болнично лечение

При измръзването е важно затоплянето да стане постепенно и възможно най-рано, но ако има риск засегнатата от измръзване област отново да бъде изстудена е най-добре да се изчака до пристигането на помощ. Бързото затопляне може да се извърши с топла вода, чиято температура трябва да бъде между 37-39 градуса. Затоплянето продължава около 30 минути и е добре да се извършва два пъти дневно.

След затоплянето пациентите обикновено се нуждаят от болкоуспокояващи за справяне с болката, която съпътства измръзването на части от тялото. Повторното затопляне на засегнатите части от тялото може да бъде много болезнено и да се наложи прилагането на по-силни болкоуспокояващи, като морфин например.

В някои случаи на тежко измръзване се налага ампутация на засегнатия крайник. Първо трябва да се установи със сигурност дали тъканите са мъртви и няма някакъв начин за тяхното възстановяване. Това обикновено се установява около 3 до 6 седмици след инцидента.

Голяма част от пациентите с измръзване успяват да се възстановят напълно. При някои обаче се наблюдава повишена чувствителност към студ след инцидента, изтръпване в областта на засегнатия крайник, загуба на усет и продължителна болка в областите от тялото засегнати от измръзването.

Как може да се предпазите от измръзване?

Измръзването може да доведе до сериозни последици за вашето здраве и затова е особено важно да знаете как да се предпазите от него. Ако планирате дейности на открито проверете предварително каква е прогнозата за времето. Избягвайте катерене в планината и други рискови дейности през зимата.

Обличайте се с подходящи дрехи и обувки през студените месеци. Освен това носете шапки и ръкавици, с които да предпазите ръцете и ушите си, които са много чувствителни на ниски температури. При първите признаци на измръзване като зачервяване или побеляване на кожата, поява на болка, веднага се приберете на топло и затоплете изстудените части на тялото.

Прочетете за:
Какво представлява измръзването?