Начало / Красота и здраве / Лайм за здрава и красива кожа

Лайм за здрава и красива кожа

авг. 12, 2020

лайм за здрава и красива кожа

Лаймът (зелен лимон) е вид цитрусов плод, който е отличен източник на витамин С, А, Е, калций, магнезий, лимонена киселина, фолиева киселина, флавоноиди и др. Поради съдържащите се в него множеството полезни нутриенти, консумацията на лайм осигурява различни ползи за здравето.

Той спомага за понижаване на телесното тегло, усилва имунитета, намалява рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, подобрява усвояването на желязо, намалява възпалението, предпазва от рак.

Лаймът има и редица полезни ефекти върху кожата, поради което често се използва в козметичните продукти.

Ето някои от полезните свойства на лайм за кожата:

Изсветлява тъмните петна

Тъмните петна по кожата са резултат от въздействието на слънчевите лъчи или възрастовите изменения на кожата. Сокът от лайм е естествен избелващ агент, който може да се използва за изсветляване на тъмни петна. Само трябва да го нанесете с памучен тампон върху потъмнелите части на кожата и да го оставите да действа за около 30 минути. През това време се препоръчва да останете на закрито и да не се излагате на въздействието на пряка слънчева светлина. Сокът от лайм има изразен киселинен характер и при реакция със слънчевата светлина може да настъпи фотодерматит.

Премахва мъртвата кожа

Лимонената киселина, която се съдържа в кората на лайм помага за премахване на мъртвите кожни клетки. В резултат кожата на лицето изглежда по-жизнена. Освен това отстраняването на мъртвата кожа предпазва порите от запушване и помага за намаляване на възпалението при акне.

Свива порите

Маслото от лайм има адстрингентни свойства и може да се прилага за стягане на порите и временно намаляване на мастната секреция. В резултат се подобрява външният вид на кожата на лицето.

Потиска бактериите

Лаймът притежава естествени антибактериални свойства. Доказано е, че маслото от лайм инхибира растежа на редица бактерии.

Изпълнените с мастен секрет и запушени космени фоликули са благоприятна среда за размножаване на бактерии, които причиняват възпаление на мастните жлези и обостряне на проявите на акне. Почистването на лицето с лайм може да помогне при лечението на акне.

Намалява бръчките

Лаймът е богат ва витамин С, който подпомага производството на колаген – протеин, който поддържа кожата, косата и ноктите здрави. Колагенът повишава еластичността на кожата, изглажда бръчките и поддържа кожата млада.