Начало / Красота и здраве / По-често срещани проблеми с пигментацията

По-често срещани проблеми с пигментацията

авг. 16, 2017

пигментация

Цветът на кожата се дължи на наличието на пигмента меланин, а типът оцветка зависи от неговото количество. Хората с бледа кожа произвеждат малко количество от този пигмент например. Излагането на слънце може да спомогне за по-тъмният цвят на кожата, защото слънчевите лъчи стимулират производството на меланин в тялото.

Проблемите с пигментацията засягат равномерната оцветка на кожата, като промените могат да са локализирани само в някои части или да бъде обхванато цялото тяло.

По-често срещаните проблеми с пигментацията са:

Следвъзпалителна хиперпигментация

Слевъзпалителната (постинфламаторна) хиперпигментация представлява потъмняване на кожен участък, където е имало нараняване или някаква инфекция. Този вид лезии могат да персистират няколко месеца преди да изчезнат. Състояния, след които по-често се наблюдава постинфламаторна хиперпигментация са акне, псориазис, атопичен или контактен дерматит, някакъв вид травма.

В някои случаи може да се наблюдава и обратният процес- постинфламаторна хипопигментация. След някои заболявания или хирургични интервенции кожни участъци могат да загубят пигментацията си за определен период от време.

Мелазма

Мелазмата е често срещан проблем с пигментацията, който се описва по време на бременността. Тя се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма на бременната жена. По тялото на жената се появяват по-тъмно оцветени петна, основно в областта на лицето. Мелазмата не е съпроводена с някакви характерни оплаквания и често е един от първите симптоми през началните месеци на бременността.

Витилиго

Витилигото е състояние, при което има участъци с липсваща пигментация. По-често засегнати кожни участъци са в областта на ръцете, краката, лицето. Няма как да бъде предвидено каква част от тялото ще бъде засегната от проблема. За щастие заболяването не е животозастрашаващо, но често е съпроводено с дискомфорт за пациентите. Точната причина за появата на витилиго все още не е изяснена, но учените смятат, че най-вероятно се касае за някакъв автоимунен процес, при който тялото атакува клетките, продуциращи кожен пигмент.

Разноцветен лишей (Питириазис верзиколор)

Питириазис верзиколор е често срещана кожна гъбична инфекция. При нея има масивно размножаване на гъбичката Маласезия. Тази гъбичка е нормален обитател на кожата, но когато се размножи в по-големи количества може да причини появата на петна по кожата с различен цвят – от светло жълт до тъмно кафяв. Областите, които по-често се засягат са: подмишниците, гърба, гърдите и шията.

Албинизъм

Албинизмът е рядко генетично разстройство, при което има частична или тотална липса на пигмента меланин в кожата. Албиносите обикновено имат бледа кожа, светла коса и розови очи. Повечето албиноси са силно чувствителни на слънчева светлина, често имат зрителни проблеми и са в риск от развитие на рак на кожата.

Лентиго

Лентигото представляват плоски доброкачествени лезии, които се появяват в частите на тялото, които най-много са изложени на слънце – предимно лицето. Тъмно оцветените лезии обикновено са с неправилна форма и се дължат на повишено количество меланоцити в повърхностните слоеве на кожата.