Начало / Красота и здраве / Херпес на устните (лабиален херпес – herpes labialis)

Херпес на устните (лабиален херпес – herpes labialis)

ян. 4, 2022

херпес на устните (лабиален херпес)

Херпес на устните (лабиален херпес) се причинява главно от Херпес симплекс вирус тип 1 (HSV-1), но е възможно да се причини и от тип 2 (HSV-2).

Симптомите на лабиален херпес, включват болезнени, зачервени и възпалени устни с наличие на малки, изпълнени с течност мехурчета. Те причиняват болка, парене или сърбеж, след пукането им се образуват корички. Симптомите изчезват за 1 – 2 седмици, но често настъпват рецидиви.

Как става заразяването с Херпес симплекс вируса?

Херпес симплекс вирусът бива два типа: тип 1 (HSV-1), който обикновено причинява орален херпес и тип 2 (HSV-2), който причинява основно генитален херпес. Възможно е обаче HSV-1 да причини генитален херпес, а HSV-2 да причини орален херпес.

Заразяването с HSV тип 1 става още в ранна детска възраст при контакт с човек, инфектиран с вируса, който може да няма симптоми. Това може да се случи директно чрез целувка или индиректно по въздушен път или чрез предмети. Заразяването с HSV тип 2 става при първите полови контакти.

Херпес симплекс вирусната инфекция е доживотна. Вирусът остава в нервните клетки в латентно състояние, като може да се реактивира по-късно, причинявайки същите симптоми на същото място. Някои хора имат повтарящи се херпеси (например 2-3 пъти годишно), докато при други хора вирусът никога не се реактивира.

Кои фактори провокират появата на рецидив?

Реактивирането на Херпес симплекс вируса може да се предизвика от следните фактори:

  • емоционален или физически стрес (напр. операция, травма)
  • фебрилни състояния
  • отслабване на имунната система, например при ХИВ- инфекция
  • излагане на слънце – UV облъчване
  • менструален цикъл.

Какви са симптомите при херпес на устните?

Инфекцията с Херпес симплекс вируса може да протече безсимптомно или да има симптоми само след първичната инфекция. При около 25% от хората с херпесна инфекция обаче се наблюдават рецидиви, като херпесите често се появяват на едно и също място всеки път.

Първичната Херпес симплекс вирусна инфекция се наблюдава най-често при деца на възраст между 1 и 5 години. Симптомите се развиват 2 до 7 дни след контакта с вируса. Протича остро с поява на мехурчета, които бързо преминават в болезнени ерозии. Устната е подута и болезнена. Температурата се повишава, регионалните лимфни възли са увеличени и болезнени, може да има главоболие, дехидратация.

При рецидивиращ лабиален херпес първите симптоми са поява на изтръпване, парене или сърбеж по устната. След няколко дни върху зачервената устна се появяват групирано разположени мехурчета с размер от просено до лещено зърно. Изпълнени са с бистра течност, която по-късно потъмнява. Мехурчетата се пукат и течността изтича, като се образуват жълто-кафяви корички. Следва отделяне на коричката, като се показва розова кожа, която заздравява за 3-4 дни.

Първичната инфекция с Херпес симплекс вируса протича по-тежко. Усложненията са редки, но може да възникнат бактериална или гъбична суперинфекция, бактериален лимфаденит.

При рецидивиращ лабиален херпес усложнения са възможни главно при хора, които имат екзема или заболяване, отслабващо имунната им система, като рак или СПИН. Може да настъпи херпетичен кератоконюнктивит, енцефалит.

Как се диагностицира лабиален херпес?

Херпесът на устните се диагностицира лесно по характерния вид на обрива. За определяне на типа на херпесния вирус може да се изследва течност от мехурчетата чрез PCR.

Какво е лечението при херпес на устните?

Без лечение повечето херпеси преминават за 1-2 седмици, като не оставят белег. За скъсяване на този период и за намаляване на дискомфорта или болката се използват следните медикаменти:

  • антивирусни средства – Ацикловир (Зовиракс), Пенцикловир (Фенивир)
  • имуностимулиращи средства
  • витамини.

Прочетете за:
Инфекции, причинени от Herpes simplex вирус