Меню

Варикоцеле е най-честата причина за стерилитет при мъжа. Над 35 % от случаите на мъжки инфертилитет се дължат на варикоцеле.

При варикоцеле е налице варикозно разширение на вените на plexus pampiniformis, които обвиват тестисите. Открива се при 15-20 % от мъжете на възраст между 17 и 30 години. Обикновено има левостранна локализация.

При голям процент от мъжете с идиопатично варикоцеле се установява патологична спермограма. Налице е изразена олигоспермия – понижен брой сперматозоиди в еякулата (под 20 милиона в 1 мл еякулат).

Механизмът, по който варикоцелето става причина за потискане на сперматогенезата, още не е изяснен.

Следните фактори повлияват неблагоприятно сперматогенезата при варикоцеле:

 • нарушена регулация на артериовенозната топлинна обмяна на скротума и повишаване на температурата в тестиса
 • продължителният венозен застой намалява кислородното насищане, води до хипоксия на тъканите, което може да доведе до анатомични промени в тестисите
 • при варикоцеле има венозен рефлукс – връщащата се венозна кръв носи токсични метаболитни или ендокринни субстанции от надбъбречните жлези и бъбрека. Ако тези субстанции са във висока концентрация могат да увредят сперматогенезата.

Нормално разликата между скроталната и абдоминалната температура у мъжете е по-малка от 3 °С. При мъжете с варикоцеле поради продължителният венозен застой тестикуларната температура се повишава. В резултат настъпват трофични смущения и увреждане на сперматогенните клетки. Известно е, че сперматогенезета е много чувствителна на повишаване на температурата.

Фактори, които допринасят за повишаване на тестикуларната температура при пациенти с варикоцеле са:

 • нарушена циркулация в разширените вени на плексус пампиниформис
 • разширените вени са около тестиса и повишават температурата му
 • често мъжете с варикоцеле носят суспензориум, който държи тестиса до тялото и така допълнително повишава температурата му.

При мъже с варикоцеле се наблюдават следните количествени и качествени промени в сперматогенезата:

 • намалена подвижност на сперматозоидите до тежка астеноспермия и некроспермия
 • олигоспермия – броят на сперматозоидите е намален. Може да има лека, умерена, тежка олигоспермия до азооспермия.
 • промени в морфологията на сперматозоидите – в еякулата на болни с варикоцеле се установяват доста незрели клетки на сперматогенезата, особено сперматиди, както и стари форми. Тератоспермията е често явление при варикоцеле.
 • понижена активност на акрозомалните ензими.

Тежестта на нарушенията в сперматогенезата при пациенти с варикоцеле не зависи от неговата изразеност. Слабо изразено варикоцеле може да предизвика много тежки изменения в сперматогенезата и обратно – при силно изразено варикоцеле сперматогенезата може да е непроменена. По-голямо значение има продължителността на заболяването и възрастта на пациента. Например спермограмата на 35-годишен мъж с варикоцеле, често е с тежки патологични изменения, докато при мъже под 25 г тя е сравнително по-малко изменена.

Прочетете за:
Варикоцеле
Азооспермия – липса на сперматозоиди в спермата

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!