Начало / Мъжко здраве / Еректилна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания

Еректилна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания

апр. 22, 2016

еректилна

Еректилната дисфункция, наричана още импотентност е често срещан проблем при мъжете, който в много случаи се съпътства от сърдечно-съдови заболявания. Дисфункцията се определя като невъзможност на мъжа да поддържа ерекция достатъчно време за сексуален контакт. Приблизително 30% от мъжете на възраст между 40 и 70 години страдат от еректилна дисфункция.

При сърдечно-съдовите заболявания се увреждат сърцето и кръвоносните съдове, които доставят кръв и кислород до органите в тялото. Инфаркт, коронарна съдова болест и инсулт са пример за такива заболявания.

Ерекцията е резултат от повишения приток на кръв към пениса, при което кръвоносните съдове на пениса набъбват и се изпълват с кръв. Всеки един случай, при който има нарушаване на този приток поддържането и получаването на ерекцията ще бъде затруднена. При сърдечно-съдовите заболявания има натрупване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, които затрудняват кръвообращението и това е една от причините, поради които наличието на еректилна дисфункция кара лекарите да търсят подлежащо сърдечно заболяване.

Какви са рисковите фактори за еректилна дисфункция?

Рисковите фактори за еректилна дисфункция и сърдечни заболявания много често са почти едни и същи:

  • Диабет

Проучване, публикувано през 2008 година в САЩ доказва, че наличието на импотентност при мъже с диабет тип 2, при които няма доказани сърдечни заболявания в най-скоро време се развива коронарна болест. При диабетиците рискът от сърдечни заболявания е два пъти по-висок, а от еректилна дисфункция три пъти по-висок, в сравнение с недиабетици.

  • Високо кръвно налягане

Когато кръвното налягане е трайно повишено за дълъг период от време се уврежда стената на кръвоносните съдове и се нарушава нормалния приток на кръв. Учените са установили, че приблизително 30% от мъжете с хипертония страдат и от еректилна дисфункция.

  • Тютюнопушене

При пушенето се увреждат артериите и се увеличава риска от атеросклероза. Тютюнопушенето освен това се свързва с повишен риск от проблеми с ерекцията.

  • Затлъстяване

Наднорменото телесно тегло се свързва с по-висок риск от сърдечни заболявания, проблеми с кръвообращението, атеросклероза и еректилни проблеми.

  • Високи нива на холестерола

Наличието на високи нива на холестерол в кръвта уврежда артериите, нарушава кръвотока и може да действа като фактор способстващ развитието на еректилна дисункция.

Какво може да направите?

Много от мъжете с еректилна дисфункция се притесняват да говорят за това, но е много важно да се консултирате с лекар, който да установи дали проблема не се дължи на сърдечно-съдово заболяване. Колкото по-рано се диагностицирате и започнете лечение, толкова по-малко усложнения ще настъпят.

Някои от медикаментите, които се предписват при еректилна дисфункция не се препоръчват за пациенти със сърдечни заболявания. Затова е нужно лекарят да прецени обстойно вашето състояние и да прецени кое най-подходящото лекарство за вас. Нужно е да направите и някои промени в начина си на живот, за да поддържате сърцето си здраво, като например здравословно хранене, редовни физически упражнения, спиране на цигарите и намаляване на консумацията на алкохол до минимум.