Начало / Мъжко здраве / Подути зърна при мъжете – причини

Подути зърна при мъжете – причини

дек. 30, 2019

подути зърна при мъжете

Подутите зърна на гърдите при мъжете обикновено не представляват медицински проблем, но могат да причинят сериозно неудобство.

В повечето случаи промяна в диетата и упражнения са достатъчни за справяне с проблема. Ако обаче се окажат неефективни може да се наложи операция за постигане на желаните резултати.

Какви са причините за подути зърна при мъжете?

Възможни причини за подпухнали зърна на гърдите при мъжете са:

  • хормонален дисбаланс

В тялото на мъжа има както мъжки, така и женски полови хормони – тестосерон и естрогени. Обикновено нивото на тестостерона е по-високо. При понижаване на тестостерона или при повишаване на естрогените се нарушава хормоналния баланс. Настъпват промени в млечните жлежи – те нарастват, зърната на гърдите стават подпухнали, като може да се развие гинекомастия. След възстановяване на хормоналното равновесие отокът на зърната и гърдите намалява.

  • прием на стероиди

Приемът на анаболни стероиди може да доведе до хормонални нарушения. В тялото стероидите се превръщат в естроген, който е причина за увеличаване на зърната и на млечните жлези.

  • натрупване на излишни мазнини

Натрупването на излишна мастна тъкан в областта на гърдите може да накара зърната да изглеждат по-големи от обикновено. Освен това наднорменото тегло може да причини хормонален дисбаланс при мъжете – понижаване на тестостерона и повишаване на естрогена. Възстановяването на нормалното телесно тегло може да нормализира нивата на хормоните и да намали подуването на гърдите и зърната.

Гинекомастията представлява увеличаване на млечните жлези при мъжете. Главната причина за възникването й е нарушеното равновесие между хормоните тестостерон и естроген. Гинекомастия може да настъпи при: затлъстяване, хипертиреоидизъм, хипогонадизъм, чернодробни заболявания, бъбречна недостатъчност, медикаменти и др.

Как да се отървете от подпухналите зърна?

  • Подобрете диетата си

Мъжете, при които е налице хормонален дисбаланс трябва да избягват храни, богати на естроген и да увеличат приема на храни, богати на тестостерон.

Храни, богати на естроген са например: соя, ленено семе, сусам, сушени плодове, боб, грах, зелен фасул, орехи, фъстъци.

Храни, които могат да повишат нивата на тестостерон са например: риба тон, миди, стриди, яйчен жълтък, зехтин, нискомаслено мляко, говеждо месо.

Когато подпухналите зърна се дължат на натруване на излишна мастна тъкан в областта на гърдите, промяната в диетата може да помогне за подобряване на вида им. Диетата трябва да бъде балансирана, като се цели ограничаване на мазнините. Препоръчват се повече плодове и зеленчуци, крехки меса, по-малко въглехидрати, избягване на преработените храни.

  • Специфични упражнения

Редовното правене на упражнения, целящи укрепване и тонизиране на гръдните мускули може да помогне за намаляване на подутите зърна при мъжете. Ето пример за упражнения, които може да включите в тренировката си: лицеви опори, избутване на щанга от тилен лег или полулег, кофички, флайс на пейка и др.

Ако причината за подути зърна е гинекомастия и промените в диетата, и упражненията не помагат е възможно да се извърши хирургична намеса. Процедури, които може да се приложат са например: липосукция (отстраняване на излишната мастна тъкан), лазерни процедури, ексцизия на част от жлезистата тъкан на гърдите, мастектомия при много тежки случаи на гинекомастия.

Прочетете за:
Гинекомастия