Начало / Мъжко здраве / Как да увеличите количеството на спермата си?

Как да увеличите количеството на спермата си?

апр. 7, 2016

храни

Готови сте да имате вече деца, но сте разтревожени, че количеството на спермата ви не е достатъчно? За семенната течност се смята, че може да има оплодителни свойства, ако в нея се съдържат повече от 15 милиона сперматозоиди в милилитър. Този брой може да бъде намален поради редица причини, като например боледуване от сексуално предавани болести или наличие на стрес. Има някои начини, чрез които да увеличите количеството на спермата си:

Избягвайте да претопляте тестисите си

Има причина тестисите ви да са разположени извън тялото. Температурата в тях трябва да е малко по-ниска от телесната. Когато тестисите се претоплят те не успяват да произвеждат достатъчно сперматозоиди. Има някои начини, с които да се предпазите от претопляне на тестисите:

  • не носете стегнати дрехи и бельо
  • носете памучно бельо, избягвайте изкуствените материи.

Носете бандаж, когато спортувате

Специалистите препоръчват мъжете да носят бандаж, който да предпазва тестисите им от наравяне, докато спортуват. Честите травми в тази област водят до намалено количество на спермата.

Намалете стреса в ежедневието си

Стресът може да повлияе негативно на представянето ви в леглото и това да доведе до намалено количество на спермата. Ако работите прекалено много и не си давате време за почивка, нормално и спермата ви може да намалее. Опитайте се да практикувате техники за успокояване през деня, за да сте по-спокойни. Поддържайте ума и тялото си здрави чрез практикуване на йога или медитация.

Учените са доказали, че стресовите хормони блокират Лайдиговите клетки, чиято функция е да произвеждат тестостерон. Когато тялото ви е подложено на силен стрес, това може да се отрази на продукцията на сперма.

Спрете цигарите

Учените са доказали, че пушенето води до намаляване на количеството на сперматозоиди в спермата. Освен това цигареният дим, който вдишвате при пушене намалява подвижността на сперматозоидите и може да намали шанса ви да имате деца. Според едно проучване мъжете пушачи произвеждат 22% по-малко сперма от тези, които не употребяват цигари.

Не прекалявайте с алкохола

Алкохолът уврежда черния дроб, което от своя страна води до увеличаване на женския полов хормон естроген. Тъй като баланса между тестостерона и естрогена, които се намират в организма на мъжа е от изключително важно значение за нормалната продукция на сперма, когато този баланс бъде нарушен в полза на естрогена и количеството на спермата намалява.

Ограничете мастурбацията

Ако мастурбирате често това ще причини намаляване на количеството на спермата ви при половите контакти с вашата партньорка. По-честата стимулация логично води до по-малко сперма, която се отделя при еякулация.

Упражнявайте се редовно

В днешното забързано ежедневие е трудно да намерите време и за тренировки, но е препоръчително поне 3 пъти седмично да спортувате между 30 минути и 1 час. При упражненията се отделя тестостерон, който е отговорен за продукцията на сперма. Старайте се да тренирате всички групи мускули и не прекалявайте с натоварването, за да не стресирате и изтощите организма си. Избягвайте употребата на анаболи, за да увеличите мускулната си маса, защото те имат страничен негативен ефект и водят до намаляване на размерите на тестисите и при редовна употреба могат да причинят и стерилитет.

Хранете се здравословно

Диетата, бедна на мазнини и богата на белтъци, зеленчуци и пълнозърнести храни е полезна за вашето здраве и количеството на отделяната сперма. Консумирайте, колкото можете повече риба, яйца, плодове и зеленчуци. Смята се, че фъстъците, кашуто, слънчогледовите и тиквени семки спомагат за увеличаването на количеството на спермата.

Последни публикации