Начало / Мъжко здраве / Мъжки хипогонадизъм

Мъжки хипогонадизъм

ян. 14, 2015

Мъжкият хипогонадизъм е състояние, при което в организма на мъжа не се образува достатъчно количество мъжки полов хормон тестостерон – хормонът, който има основно значение за развитието на мъжките полови белези по време на пубертета. В резултат на това се нарушава много често и продукцията на сперма или тя е с нарушени качества.

Може да се родите с хипогонадизъм или да го развиете по-късно в резултат на травма или инфекция. Усложненията от това състояние зависят от причината, на която се дължи хипогонадизма и в каква възраст се проявява той. Някои от видовете могат да се лекуват с хормонозаместителна терапия с тестостерон.

Има два основни вида хипогонадизъм:

Първичен – той се дължи на проблем в тестисите на мъжа. Причини за първичен хипогонадизъм могат да бъдат синдром на Клайнфелтър, неспаднали тестиси, заушка, нараняване на тестисите.

Вторичен – при този вид хипогонадизъм има проблем в хипоталамуса или хипофизата – частта от мозъка, която изпраща сигнал към тестисите да продуцират тестостерон. Хипоталамусът образува гонадотропин-рилийзинг хормон, който сигнализира хипофизата да образува фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормони, които от своя страна достигат до тестисите и като резултат се образува тестостерон. Причини за вторичен хипогонадизъм могат да бъдат заболявания на хипофизата, възпалителни заболявания, при които се засяга хипофизата, ХИВ/СПИН, затлъстяване, медикаменти.

Какви са симптомите?

Ако в тялото на момчето не се произвежда достатъчно тестостерон още по време на вътреутробното развитие като резултат може да има нарушено нарастване на плода и на външните полови органи. В зависимост от това кога точно се развива хипогонадизма и колко произведен тестостерон има, момче което генетично се ражда с това заболяване може да се има следните изменения:

 • женски гениталии
 • гениталии, които е трудно да се определи към кой пол принадлежат
 • недоразвити мъжки гениталии.

Изявата на хипогонадизма в тийнейджърска възраст може да доведе до забавено пубертетно развитие. Наблюдават се следните симптоми:

 • недостатъчно развита мускулна маса
 • нарушено развитие на пениса и тестисите на момчето
 • недостатъчно образуване на косми по тялото, особено в половата област
 • нарастване на гръдните жлези – гинекомастия.

При възрастните мъже хипогонадизма може да причини някои физически промени и да наруши репродуктивните функции на мъжа като например:

 • еректилна дисфункция
 • безплодие
 • намаляване на мускулната маса
 • развитие на остеопороза.

Как се поставя диагнозата?

Първата стъпка е извършването на обстоен физикален преглед, при който могат да се открият някои промени в половите органи или намалена мускулна маса и липсата на окосмяване. След това може да се вземе кръвна проба за установяване нивата на тестостерон в кръвта. Докторите поставят диагнозата по характерните симптоми и откриването на ниски нива на тестостерон в кръвта.

Какво е лечението?

Ако хипогонадизмът се дължи на изменения в тестисите се налага провеждането на хормонозаместителна терапия, която може да спомогне за възстановяването на репродуктивните функции на мъжа. При момчетата този вид терапия може да спомогне за настъпването на пубертета и неговото нормално протичане. Хормонозаместителната терапия може да бъде извършена с помощта на редовни инжекции, поставянето на специално изработени лепенки, съдържащи хормони или гелове.