Начало / Мъжко здраве / Простата – къде се намира, структура и функция

Простата – къде се намира, структура и функция

ное. 14, 2023

простата

Простата се нарича малка жлеза, която е част от мъжката полова система. Намира се точно под пикочния мехур и промени в нея могат да доведат до проблеми с уринирането.

Най-важната функция на простатата е производството на течност, която влиза в състава на еякулата и осигурява жизнеспособността на сперматозоидите.

Какво представлява простатната жлеза (простата)?

Простатата е жлеза с форма на кестен и размери: височина 3 см, ширина 4 см и дебелина 2 см. Тежи средно около 30 грама. Има гладка повърхност и еластична консистенция. Обвита е от дебела съединителнотъканна капсула.  

Простатата е орган, в който настъпват характерни възрастови промени. У деца простатата има по-малки размери, като преобладава мускулната тъкан. След пубертета тя нараства и достига описаните вече размери. В старческа възраст размерите на простатата отново намаляват. Много често обаче при мъже над 60-годишна възраст се наблюдава уголемяване на простатата – доброкачествена простатна хиперплазия.

Къде се намира простатата?

Простатата се намира точно под пикочния мехур и над мускулите на тазовото дъно. Ректумът (правото черво) е зад простатата, което дава възможност да се опипа жлезата с пръст през ректума. Предната повърхност на простатата се разполага на около 1,5 см зад симфизата.

Мъжката уретна надлъжно прекосява простатата. През жлезата преминават и изхвърлящите канали (ductus ejaculatorii).

Каква е структурата на простатната жлеза (простата)?

Простатата се разделя на три дяла – ляв, десен и среден. Средният дял се намира между двата изхвърлящи канала. С напредване на възрастта този дял нараства и затруднява уринирането.

Простатата е изградена от две части: жлезна и мускулна част.

  • жлезна част (substancia glandulare)

Жлезната част се състои от около 30 жлези, които са групирани в отделни лобове. Каналчетата им се отварят в простатната част на уретрата. Жлезите на простатата произвеждат секрет, който влиза в състава на спермата.

  • мускулна част (substancia muscularis)

Мускулната част се състои от много гладкомускулни влакна, разположени между жлезите. При еякулация те се съкращават и изтласкват секрета на жлезите в уретрата, където се смесва със семенната течност, идваща от изхвърлящите канали.

Каква функция има простатата?

Простатата има различни функции, но най-важната е производството на секрет, който е компонент на спермата.

Простатният секрет съставя 20–30% от общия обем на еякулата. Останалата част идва от семенните мехурчета, тестисите, Купферовите жлези.

Секретът, продуциран от простатните жлези съдържа компоненти (ензими, цинк, лимонена киселина, липиди, кисела фосфатаза), които правят спермата идеална среда за живот на сперматозоидите.

Простатният секрет е леко кисел, но другите компоненти на спермата я правят алкална като цяло. Това е важно, за да се противодейства на киселинността на влагалището и да се предпазят сперматозоидите от увреждане по пътя им към яйцеклетката.

Простатата също така играе роля в:

  • производството на хормони

Простатата съдържа ензим, наречен 5-алфа редуктаза, който превръща тестостерона в биологично активна форма, наречена дихидротестостерон. Този хормон е важен за нормалното развитие и функция на здрава простата. Той е от решаващо значение за развитието на вторични полови белези, като окосмяване по лицето.

  • затваряне на вътрешния отвор на уретрата по време на еякулация

По време на еякулация простатата и сфинктерният мускул на пикочния мехур затварят отвора на уретрата в пикочния мехур, за да предотвратят навлизането на сперма в пикочния мехур. Не е възможно уриниране и еякулация едновременно.

  • затваряне на простатните канали по време на уриниране

По време на уриниране мускулни влакна в простатата се съкращават и затварят каналите на простатата, така че урината не може да навлезе в тях.

Прочетете за:
Анатомия на простатата
Ректално туширане на простатата