Начало / Мъжко здраве / Ректално туширане на простатата

Ректално туширане на простатата

фев. 20, 2023

Ректално туширане на простатата

Ректалното туширане е физикален метод, чрез който може да се изследва простатата. През стената на ректума (правото черво) се опипва (палпира) простатната жлеза. 

Това изследване дава възможност да се определи формата, големината, консистенцията, болезнеността, границите и взаимоотношението на простатата с околните тъкани и органи.

Как се извършва ректално туширане?

Ректалното туширане се извършва с показалеца на дясната ръка, която е с гумена ръкавица. Пръстът се намазва добре с вазелин. След това с върха на пръста се притиска леко перинеума и пръстът се вкарва в ректума.

Болният заема едно от следните положения:

 • стоящо положение с навеждане на тялото напред в тазобедрените стави
 • колянно-лакътно положение
 • лежащо по гръб положение с умерено сгънати в коленете и разгънати встрани крака (гинекологично положение)
 • странично лежащо положение – болният лежи на дясната страна със сгънати в коленете крака. Може крайникът откъм леглото да е изпънат, а другият сгънат в коляното.

Нормално простатата се палпира на 3-4 см от аналното отвърстие. Има конусовидна форма, с връх, насочен надолу и основа, обърната нагоре.

Нормалните размери на простатата са: напречен размер от 2,5 до 4 см и надлъжен размер от 2,5 до 3,5 см. Тежи около 20 g. Има гладка повърхност, еластична конситенция, добре отграничена е от околните тъкани. Обвита е от фибромускуларна капсула.

По задната повърхност на простатата има една надлъжна бразда (съответства на уретрата), която я разделя на два дяла. Тази бразда може да се опипа при ректално туширане.

Простатната жлеза се разполага под пикочния мехур, пред стената на правото черво (ректума). Тя обхваща началната част на уретрата на мъжа.

Каква информация се получава чрез ректалното туширане на простатата?

Ректалното дигитално изследване се използва за оценка на следните простатни параметри:

 • форма и размер

Определят се надлъжния и напречния размер на простатата. Промени във формата и увеличаване на размера на простатата се установяват при простатит, доброкачествена простатна хиперплазия, карцином на простатата, атония на простатата. Намалена простата е налице при атрофия на простатата, вродена аплазия и хипоплазия.  

 • консистенция

С пръстът се натиска леко върху повърхността на жлезата, за да се открие дали е твърда или еластична. Простатата е твърда при карцином. Плътни възли се опипват при карцином, туберкулоза. При доброкачествена простатна хиперплазия простатата е гладка, еластична, симетрично уголемена, с изгладена бразда.

 • подвижност

Опитва се да се движи простатата нагоре и надолу или встрани. При карцином на простатата може да настъпи инфилтрация в съседните тъкани и органи. При прекаран простатит и перипростатит са възможни сраствания с околните тъкани.

 • болезненост

Нормално простатата не е болезнена при ректално туширане. Болка може да има при възпалителен процес.

 • огнищна флуктуация – при абсцес, атония
 • крепитации – при камъни в простатата
 • изтичане на секрет – при простатит.

Ректалното туширане може да бъде болезнено при пациенти с анални проблеми, като анална фисура, проктит, ректален карцином.

Прочетете за:
Заболявания на простатата
Доброкачествена простатна хиперплазия