Начало / Мъжко здраве / Защо най-често мъжете отказват секс?

Защо най-често мъжете отказват секс?

апр. 8, 2015

Не само жените отказват интимност със своя партньор. Случва се и мъжете да нямат желание, като това не означава, че причината е в жената. В действителност много мъже имат проблеми, които понижават либидото им, дори когато имат чудесни отношения във връзката си.

Ето някои от най-честите причини, поради които мъжете не искат да правят секс:

  • Депресия

От депресия могат да страдат мъже от всички възрасти, включително и тийнейджъри. Това заболяване е важна причина за понижаване на либидото при мъжете. То предизвиква чувство на меланхолия, безнадеждност и отчаяние. Депресираните мъже избягват извършването на дейности, които изискват енергия, включително и секс.

За лечение на депресия се използват антидепресанти, които са ефективни медикаменти, но трябва да знаете, че те също допринасят за намаляване на сексуалното желание.

  • Сексуални нарушения

Еректилната дисфункция и преждевременната еякулация са често срещани проблеми при мъжете. Множество причини могат да доведат до сексуални нарушения, като например стрес, високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, алкохол, прием на някои медикаменти. Мъжете, които имат такива проблеми често избягват секса поради притеснение и страх, че ще разочароват партньорката си.

  • Ниски нива на тестостерон

Мъжкият полов хормон тестостерон стимулира сексуалното желание на мъжете. Неговите нива обаче се променят с възрастта. До 25 годишна възраст се наблюдава покачване, а след това постепенно понижаване на нивото на тестостерон. Така, че мъжете над 40 години имат по-ниско либидо в сравнение с 20 годишните мъже.

При някои мъже може да настъпи по-ранно понижаване на тестостерона, което се установява чрез лабораторно изследване.

  • Стрес

Стресът на работното място, финансови или здравословни проблеми могат да имат понижаващ либидото ефект. Известно е, че при стрес се повишава кортизола,а се понижава тестостерона. Подкрепата на партньора при стресови моменти е особено важна.

  • Умора

Умората от дългия и изтощителен работен ден също може да бъде причина за липса на желание за интимност. Ако обаче това продължава твърде дълго е нужна консултация с лекар.

  • Лекарства

Много медикаменти имат като страничен ефект понижаване на либидото или повлияват сексуалната функция. Такова са например редица лекарства, предписвани за лечение на високо кръвно налягане, депресия, епилепсия.

  • Пристрастеност към порно

Благодарение на интернет, достъпът до порнографски материали е по-лесен от всякога. Докато в някои случаи гледането на порно може да подобри сексуалния живот на мъжа, то в други случаи има точно обратен ефект. Пристрастяването към порнографията може да доведе до намаляване на желанието и удоволствието от секс с партньорката.

  • Затлъстяване

Мастната тъкан съдържа ензим, наречен ароматаза, който превръща тестостерона в естрадиол – женски полов хормон. Ето защо мъжете, които страдат от затлъстяване имат по-ниски нива на тестостерон и понижено либидо. Освен това те могат да избягват секса поради факта, че се притесняват от тялото си.