Начало / Отслабване / Помага ли сминдухът за отслабване?

Помага ли сминдухът за отслабване?

май 21, 2021

сминдух за отслабване

Сминдухът е билка с произход от Азия и Средиземноморския регион. Има силен аромат, наподобяващ кленов сироп и е често срещана подправка в индийската и китайската кухня.

Сминдухът съдържа редица витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, витамин А, витамин Д, витамин В6, В12 и др.

От древността билката се използва в алтернативната медицина за лечение на различни здравословни проблеми, като диабет, висок холестерол и триглицериди, стомашен рефлукс, затлъстяване и др.

Може ли сминдухът да помогне за отслабване?

Има редица проучвания, които показват, че сминдуха може да помогне за намаляване на телесното тегло. Това може да стане като:

  • понижава дневния прием на калории

Сминдухът може да спомогне за намаляване на приема на мазнини и калории. Ежедневният прием на около 1,2 грама екстракт от семена от сминдух намалява дневния прием на калории, а също и на мазнини. Мазнините обаче не са враг на отслабването. Всъщност приемането на повече здравословни мазнини (като замените червеното месо с бяло месо или риба) може да помогне да отслабнете.

  • повишава чувството за ситост

На второ място, е доказано, че фибрите на сминдуха помагат за отслабване, като стимулират ситостта. Една чаена лъжичка (3,7 g) семена от сминдух осигурява 1 грам фибри. Приемът на 8 грама фибри от сминдух със закуската значително увеличава чувството за ситост.

  • потиска апетита

Пиенето на чай от сминдух може да помогне за потискане на апетита. Ако искате да намалите глада, може да пиете по една чаша чай от сминдух 3 пъти на ден преди хранене.

Известно е още, че сминдухът стимулира изгарянето на мазнините по корема и подобрява храносмилането чрез ускоряване на секрецията на панкреасните храносмилателни ензими.

Предполага се, че ползите от сминдух за отслабване настъпват само след прием на по-високи дози. Няма обаче научни доказателства за правилната доза.

Как да използвате сминдух за отслабване?

Сминдухът се предлага в много форми, но най-лесният начин да го използвате е като подправка за готвене. Семената от сминдух могат да се използват цели или смлени под формата на прах.

Ефективен начин за използване на сминдух за отслабване е под формата на чай. Друг бърз и удобен начин за използване е под формата на хранителна добавка.

Безопасен ли е сминндухът?

Сминдухът се счита за безопасен, но в по-високи дози може да причини леки странични ефекти, като гадене, диария и други храносмилателни симптоми, рядко главоболие, замаяност.

В големи дози сминдухът може да понижи нивата на кръвната захар и затова трябва да се използва с повишено внимание, ако приемате лекарства за диабет или други добавки, които понижават нивата на кръвната захар.

Сминдухът във високи дози не е безопасен за бременните жени. Счита се, че повишава риска от вродени дефекти.

Прочетете за:
Билки, които могат да помогнат при отслабване