Начало / Отслабване / Серотонин – как влияе върху теглото?

Серотонин – как влияе върху теглото?

фев. 6, 2020

серотонин

Серотонин (хормонът на щастието) се образува от аминокиселината триптофан с помощта на ензима триптофан хидроксилаза. Представлява невротрансмитер – химично вещество, което участва в предаването на импулси между нервните клетки.

Около 10 % от серотонина се синтезира в централната нервна система от невроните със серотонинергично действие, намиращи се главно в мозъчния ствол. Останалите 90 % се синтезират в клетки на стомашно-чревния тракт, открива се и в тромбоцитите.

Серотонинът участва в регулацията на настроението, съня, храносмилането, телесната температура, кръвосъсирването, здравината на костите, повлиява сексуалната функция и др. Когато серотонинът е понижен се появяват симптоми на тревожност и депресия.

Серотонинът потиска апетита и неговият дефицит е тясно свързан с наддаването на тегло.

Как влияе серотонинът върху телесното тегло?

Серотонинът има потискащ апетита ефект. Той създава чувство на ситост, дори когато стомахът не е пълен. В резултат се консумира по-малко количество храна и телесното тегло се понижава.

За де се повиши производтвото на серотонин обаче са необходими въглехидрати.

Триптофанът, който е градивен елемент на серотонина представлява незаменима аминокиселина, която не може да се синтезира в организма, а се приема чрез храната. Въпреки, че триптофанът се съдържа в протеините, консумацията на протеини възпрепятства преминаването на триптофан през кръвномозъчната бариера. Причината за това е следната:

Триптофанът се конкурира с другите аминокиселини (левцин, фенилаланин) при преминаването на кръвномозъчната бариера. След консумация на месо в кръвта има много повече други аминокиселини, отколкото триптофан. Така, че триптофанът не успява в съревнованието с тях.

Въглехидратите обаче повишават шансовете на триптофана да навлезе в мозъчните клетки. В чревния тракт въглехидратите се разграждат до глюкоза. Тя навлиза в кръвта, при което се освобождава инсулин. Той стимулира навлизането на другите аминокиселини в клетките на сърцето, черния дроб и други органи. Триптофанът обаче остава в кръвообращението. Така в кръвта има повече триптофан от конкурентните аминокиселини и той успява да навлезе в мозъчните клетки. В тях триптофанът незабавно се превръща в серотонин и скоро се усеща успокояващото и апетито потискащо действие на този мозъчен химикал. Необходимо условие е обаче организмът да получава достатъчно триптофан с храната.

Ако приемете малко въглехидрати (под 100 калории) един час преди закуска, обяд или вечеря, ще забележите, че апетитът ви е намалял и сте в състояние да контролирате приема на калории. Причината за пониженият апетит е, че приетите въглехидрати са повишили продукцията на серотонин, който потиска апетита.

Консумацията на въглехидрати в правилните количества и в определени моменти потенцира производството на серотонин и неговата способност да потиска апетита. Така ще приемате по-малко калории и ще отслабнете.