Начало / Отслабване / Може ли стресът да доведе до отслабване?

Може ли стресът да доведе до отслабване?

ное. 20, 2020

стрес и отслабване

Стресът може да повлияе както на физическото, така и на психическото здраве на човека. При някои хора стресът може да причини промени в телесното тегло – да доведе до загуба или до повишаване на теглото.

Стресът може да промени хранителните навици на човек. Той може да започне да преяжда, да се храни с нездравословни храни или напълно да загуби желанието си да се храни. Често тези промени са временни и теглото бързо се нормализира, след като стресът премине.

Каква е връзката между стрес и отслабване?

Някои от ефектите, които стресът оказва върху организма на човека е възможно да причинят загуба на тегло. Ето как става това:

Активиране на реакцията „бий се или бягай“ (остър стресов отговор)

Когато организмът е под стрес, се активира реакцията „бий се или бягай“, която подготвя човек да избяга или да се пребори с предстояща заплаха. Симпатиковата нервна система стимулира освобождаването на адреналин от надбъбречните жлези. Адреналинът води до учестяване на сърдечната дейност, повишаване на кръвното налягане, учестяване на дишането.

Активирането на реакцията „бий се или бягай“ води до ускоряване на метаболизма и до изгаряне на повече калории.

Освен това адреналинът повлиява чревната резорбция на хранителните вещества и променя нивата на кръвната захар.

Промяна по оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза

Когато тялото е под стрес, хипофизната жлеза сигнализира на надбъбречните жлези да освободят кортизол. Този хормон стимулира образуването на гликоген в черния дроб и мускулите, предизвиква освобождаване на мастни киселини, складирани в мастните клетки. Кортизолът регулира важни енергийни процеси и подготвя тялото за справяне със стресовата ситуация.

Под влияние на кортизола временно се потискат функциите, които са по-малко важни по време на стрес, например функциите на храносмилателната, имунната и репродуктивната система.

Гастроинтестинален дистрес

Стресът нарушава комуникацията между мозъка и стомашно-чревния тракт. Може да причини появата на редица симптоми, например: гадене, повръщане, подут корем, болки в корема, запек или диария и др. Тези промени в храносмилателната система могат да станат причина човек да избягва да се храни и да доведат до отслабване.

Липса на желание за хранене

Когато човек изпитва силен стрес, той може да не се чувства гладен, да няма желание да се храни или просто да забрави да се храни.

Нервни движения

Под влияние на стрес, човек често извършва несъзнателни движения, като например потропване с крак. Тези движения водят до изгаряне на калории.

Отслабването с 2-3 килограма обикновено не е повод за безпокойство. При загуба обаче на повече килограми за кратък период е необходимо да се консултирате с личния си лекар.