Начало / Превенция / Как да се предпазим от болки в гърба?

Как да се предпазим от болки в гърба?

май 16, 2017

болки в гърба

Болките в гърба са изключително често срещано оплакване и могат да се причинят от редица наглед обикновени ежедневни дейности. В повечето случаи причината за болките се дължи на неправилното извършване на тези дейности. Добрата нови на е, че болките в гърба могат да бъдат избегнати и с някои леки промени в ежедневието и начина на живот.

Как да се предпазим от болки в гърба?

Ето и някои лесни и ефективни стъпки, които може да следвате:

Упражнявайте се

Едно от най-важните неща, които може да направите, за да се предпазите от болки в гърба е да станете от дивана и да се раздвижите. Мускулите на тялото трябва да се тренират и да се използват по предназначение. Колкото по-нетренирано е тялото ви, толкова по-голям е рискът да ви боли гърба. Друга причина поради, която физическите натоварвания могат да ви предпазят от болки в гърба е, че по този начин ще поддържате и теглото си в нормални граници. При хората с наднормено тегло по-често се наблюдават проблеми с гърба, тъй че това може да ви е един допълнителен стимул да свалите излишните килограми.

Спете обърнати странично

Ескпертите съветват да не спите прекалено много по гръб. Най-подходящата позиция за сън според тях е страничната. Ако обичате пък да спите по корем поставяйте възглавница под корема си, за да поддържате извивките на гръбнака в правилна позиция. Друго важно нещо относно съня е да спите на удобен матрак и възглавница, които да позволяват на тялото ви да си почине и да се възстанови.

Поддържайте правилна стойка

Много от хората прекарват по-голямата част от работния си ден в седяща позиция пред компютъра. Това в повечето случаи води до изгърбване и влошаване на стойката. Постарайте се да си осигурите удобен стол за работа, който да поддържа гръбнака ви и да ви помага за по-добрата стойка, защото така има много по-голям шанс да се предпазите от неприятните болки в гърба след тежък и продължите лен работен ден.

Сменете обувките

За правилната стойка на тялото особено влияние оказват и обувките, които носите. Ако те са ви неудобни, стягат ви или са на прекалено висок ток, логично ще изпитвате и болки в гърба. Избирайте обувки, които добре прилягат на свода на ходилото и които са ви удобни.

Ограничете стреса

Стресът влияе на всички аспекти от вашето здравословно състояние. Когато сте подложени на стрес мускулите ви се стягат и подобно постоянно напрежение може да причини и болки в гърба. Намерете дейност, която ви помага да се отърсите от ежедневния стрес, като медитация, йога, разходки в парка, рисуване или каквото и да е друго, което ви успокоява.

Откажете цигарите

От години се знае, че тютюнопушенето увеличава риска от белодробни заболявания и рак. Малко хора знаят обаче, че пушенето може да причини и болки в кръста. Учените са доказали, че пушенето може да влоши съществуваща вече болка в гърба. Причината за това се крие най-вероятно във факта, че вредните съставки в цигарите водят до стесняване на кръвоносните съдове, а оттам се нарушава изхранването на всички тъкани в тялото, включително и тези около гръбнака.