Начало / Превенция / Лесни начини да се предпазим от гингивит

Лесни начини да се предпазим от гингивит

окт. 11, 2017

гингивит

Гингивитът е заболяване на венците, което се дължи основно на натрупване на плака върху зъба и в междузъбното пространство, която впоследствие може да се превърне в зъбен камък, който е много по-труден за отстраняване. Главната причина за образуване на плака е недобрата орална хигиена, затова и редовните грижи за зъбите са от толкова голямо значение.

Как да се предпазим от гингивит?

Ето и някои простички и лесни за изпълнение начини да намалите риска от кървящи и възпалени венци.

Мийте зъбите си два пъти дневно

Както споменахме по-рано първата и най-важна стъпка за предпазване от гингивит е отличната орална хигиена. Отделяйте поне по две минути сутрин и вечер за миене на зъби. За да отстраните малките хранителни остатъци, които могат да се натрупат в междузъбното пространство може да използвате конец за зъби. Плаката се образува непрекъснато върху нашите зъби. Тя започва да се формира още след като сме си измили зъбите и до вечерта зъбите ни отново са покрити с нея.

Използвайте антисептична вода за уста

За да подобрите оралната си хигиена вашият стоматолог може да ви препоръча да използвате антисептична вода за уста. На пазара вече има много различни  марки подобни води, от които може да избирате.

Използвайте електрическа четка за зъби

Миенето на зъби с електрическа четка за зъби е много по-ефективно, защото този вид четки правят много повече и по-точни движения в минута. С тях по-лесно ще достигнете до по-труднодостъпните места.

Спрете цигарите

Пушачите са три пъти по-склонни да страдат от гингивит от непушачите. Има три предразполагащи фактора за този увеличен риск. Първо при пушене се свиват кръвоносните съдове в областта на лицето и това може да допринесе за възпаление в областта на устната кухина. Освен това скорошни проучвания са доказали, че в устата на пушачите се съдържат по-голямо количество от някои от вредните бактерии, които могат да предизвикат гингивит или други орални проблеми. И последно при тютюнопушене се понижава имунитетът и тялото ни не успява да се справя адекватно с бактериите, които навлизат в него.

Хранете се здравословно и пийте достатъчно течности

Балансираната диета с чест прием на храни с високо съдържание на антиоксиданти, като витамин Е (боровинки, ядки, зелени листни зеленчуци), витамин Ц (цитрусови плодове, боровинки, броколи) може много да помогне за доброто състояние на вашите зъби. Освен здравословното хранене приемът на достатъчно течности е от също толкова голямо значение.

Грижете се за общото си здравословно състояние

Има доказателства, че гингивитът понякога може да бъде свързан с друго заболяване, като диабет или сърдечно-съдово заболяване. Затова и специалистите съветват да се грижите за доброто си общо здравословно състояние.

Редовно посещавайте вашият стоматолог

На всеки 6 месеца е препоръчително да посещавате вашият стоматолог за профилактичен преглед. По време на прегледа той ще огледа състоянието на зъбите ви и ще отстрани, ако има натрупан зъбен камък. Редовните посещения ще ви предпазят от по-сериозни проблеми при всички положения.

Прочетете за:
Домашно лечение на подути венци