Начало / Превенция / Как да се предпазим от ухапвания от комари?

Как да се предпазим от ухапвания от комари?

юни 24, 2016

комари

С настъпването на летния сезон броят на комарите се увеличава, а с това и ухапаните хора от тях. Ухапването е съпроводено със зачервяване, подуване на мястото на ухапване и сърбеж, които отшумяват за няколко дни. Комарите могат да бъдат преносители на редица заболявания, някои  от които особено опасни, затова и предпазването от ухапвания е изключително важно.

Използвайте репеленти

На пазара вече има репеленти под най-различна форма, с които може да се предпазите от ухапване от комари. Те могат да се използват и от деца над 2 месечна възраст и ви предпазват за няколко часа. Трябва да знаете обаче, че репелентите могат да раздразнят кожата ако бъдат нанесени в по-големи количества или за по-дълъг период от време. Хората с чувствителна кожа е препоръчително да се консултират с дерматолог при избора на репелент.

Носете тънки памучни дрехи и дълги панталони

Един от най-простите начини да се предпазите от ухапване от комари е да покриете кожата на тялото. Носете колкото се може по-дълги ръкави и избирайте памучни материи, които не спарват толкова през летните месеци. Ако облеклото е много прилепнало към тялото комарите пак могат да ви ухапят.

Не използвайте електричски устройства за отблъскване на комари

Тези устройства са се доказали като много ефективни за отблъскване на всякакви насекоми, но не са особено ефективни срещу комари. Освен това те излъчват ниско честотен шум, който може да бъде много неприятен. Има машинки, които използват топлина и въглероден диоксид, които са по-подходящи при борбата с комари.

Покрийте леглото си с мрежа против комари

Тези мрежи имат много малки дупчици, които не позволяват на комарите да достигнат до вас през нощта. Те са особено препоръчителни в регионите с висока честота на малария, която се пренася от комари. Мрежите против комари са особено подходящи за предпазване на бебетата от ухапвания през нощта. Мрежата трябва плътно да покрива легълцето.

Избягвайте да посещавате места, където водата се застоява

Комарите се привличат от водни басейни, особено такива при които водата застоява, като езера, заливи, блата. Повечето от тези насекоми снасят яйцата си именно в такива водни резервоари.

Не позволявайте около дома ви да застоява вода

Много хора без да искат създават подходяща среда за размножаване на комарите около домовете си. Така например ако оставите водата в детския басейн да престои няколко дни навън в нея могат да се размножат комари.