Начало / Актуални теми / Какви заболявания разпространяват комарите? (1част)

Какви заболявания разпространяват комарите? (1част)

май 10, 2016

комари

Комарите са най-опасните за човека насекоми. Те са преносители на заболявания, причиняващи смъртта на милиони хора. Болестите, пренасяни от комари се срещат главно в тропичните и субтропичните райони. Някои от тях са:

Жълта треска

Жълтата треска се отнася към групата на особено опасните инфекциозни болести. Среща се главно в Южна Америка и тропическа Африка. Причинява се от вируса на жълтата треска. Източник на заразата е само човек, който е заразителен в края на инкубационния период и в първите 3-5 дни от заболяването. Преносители са женските комари Aedes aegypti, Aedes scapularis, които се заразяват след смучене на кръв от болен. Заболяването протича с висока температура, жълтеница, кръвоизливи по кожата, кървене от носа, венците, има кръв в урината, изпражненията. Увреждат се бъбреците и се развива остра бъбречна недостатъчност. Смъртността е висока. Няма етиологично лечение, провежда се симптоматично лечение. За превенцията на жълта треска най-важно е ваксинацията и предпазването от ухапване от комари.

Денга

Денга е вирусна трансмисивна инфекция, която засяга милиони хора от тропичните и субтропичните страни. Причинител на заболяването е Dengue-virus, а преносители са комарите от род Aedes – Aedes aegypti, Aedes albopictus. Характерни признаци на болестта са: висока температура, силни болки в ставите и мускулите, обрив, понижени левкоцити и повишени лимфоцити. Имунитетът, който се създава след боледуване е с продължителност от 18 месеца, поради което е възможно повторно заболяване. Ранното диагностициране на заболяването и провеждането на симптоматично лечение намалява риска от усложнения и прогнозата е благоприятна.

Хеморагична треска Чикунгуня

Хеморагичната треска Чикунгуня е вирусна инфекция, разпространена в Африка и Югоизточна Азия. Причинител на болестта е Chikungunya-virus. Механизмът на заразяване е чрез ухапване от инфектирани комари – Aedes africanus и Aedes aegypti. Хеморагичната треска Чикунгуня протича с висока температура, много силни болки в мускулите и ставите, обрив, увеличени лимфни възли, има леки кръвоизливи по кожата и лигавиците, рядко от вътрешните органи. Лечението е насочено към облекчаване на болките. Обикновено изхода е благоприятен. Няма създадена ваксина.

Западнонилска треска

Западнонилската треска се причинява от West Nile Virus, който е арбовирус от сем. Flaviviridae. Преносители на заболяването са комари от род Aedes и Culex, които се заразяват при ухапване на заразени птици. Западнонилската треска протича с фебрилитет, мускулни болки, главоболие, повръщане, увеличени лимфни възли. Много рядко може да се наблюдава по-тежко протичане с поява на гърчове и парализи. Провежда се симптоматично лечение. Няма разработена ваксина.

Треска Зика

Треската Зика е трансмисивна инфекция, която се причинява от вируса Зика, отнасящ се към сем. Flaviviridae. Заболяването е разпространено в Африка, Югоизточна Азия, Латинска Америка. Инфекцията се предава след ухапване от комари от род Aedes – Aedes aegypti и Aedes albopictus. Зика треската най-често протича безсимптомно, но може да се появят и оплаквания като фебрилитет, мускулни и ставни болки, обрив. Счита се, че има връзка между Зика вируса и синдрома на Гилен-Баре – заболяване на периферната нервна система, протичащо с парези и нарушена сетивност. Ако бременна жена бъде заразена с вируса Зика има риск от увреждане на плода. Проучва се връзката между микроцефалия (вродена малформация) и Зика вируса.

Прочетете за:
Какви заболявания разпространяват комарите – 2-ра част