Начало / Актуални теми / Какви заболявания разпространяват комарите? (2 част)

Какви заболявания разпространяват комарите? (2 част)

май 12, 2016

комари

Комарите са разпространители на редица вирусни инфекции и паразитни заболявания. Освен разгледаните в първата част на статията заболявания – жълта треска, денга, чикунгуня, западнонилска треска и треска Зика, комарите са преносители и на следните болести:

Вирусни енцефалити, разпространявани от комари

Арбовирусите причиняват сезонни енцефалити, които се срещат в различни географски райони. Заразяването става при ухапване от инфектирани комари. Към т.нар. комарни енцефалити се отнасят:
– Японски енцефалит
– Австралийски енцефалит
– Американски енцефалит Сейнт Луис
– Западноамерикански конски енцефалит
– Източноамерикански конски енцефалит
– Венецуелски конски енцефалит
– Калифорнийски енцефалит и други.

Арбовирусните енцефалити протичат със сходни менингоенцефалитни прояви – гадене, повръщане, вратна ригидност, дезориентация, гърчове, парези.

Лимфоцитарен хориоменингит

Лимфоцитарният хориоменингит се причинява от Lymphocytic choriomeningitis virus. Среща се в целия свят, включително и у нас. Източник на заразата са гризачите, които отделят вируса с урината и фекалиите. Човек се заразява главно при консумация на храни, контаминирани с урина или фекалии на заразени гризачи. Възможно е обаче инфектирането да стане и при ухапване от комари.
Лимфоцитарният хориоменингит протича най-често с грипоподобни симптоми, но може да се развие и серозен менингит – появяват се симптоми на менингорадикулерно дразнене.

Филариоза

Филариозата е паразитно заболяване, което се причинява от няколко различни филарии (кръгли червеи). Предаването на микрофилариите на човек става чрез ухапване от комари от род Culex, Anopheles, Aedes. Заболяването е разпространено в тропическите и субтропическите райони на Азия, Африка и Латинска Америка. Характерни клинични прояви са: алергични симптоми (сърбеж, обрив), лимфангит, лимфаденит, хилурия (има лимфна течност в урината), елефантиаза на долните крайници и външните полови органи, хидроцеле, орхит, епидидимит.

Дирофилариоза

Дирофилариозата е друг вид филариоза, причиняваща се от кръглите червеи Dirofilaria immitis. Преносители на заболяването са комарите от род Culex, Anopheles, Aedes. Дирофилариозата освен при човека се среща и при кучета, вълци, лисици. При човека често единственият симптом е появата на възли по кожата, съдържащи дирофиларии.

Малария

Маларията е едно от най-разпространените заболявания в страните от Африка, Азия и Латинска Америка. Причинява се от 4 вида плазмодии: Plasmodium vivax (причинява тридневна малария), Plasmodium falciparum (причинява тропическа малария), Plasmodium ovalе (причинява тридневна малария), Plasmodium malariae (причинява четиридневна малария). Преносители на заболяването са комарите от род Anopheles. Освен при ухапване от инфектирани комари човек може да се зарази с маларийни плазмодии и при кръвопреливане, трансплацентарно, при трансплантация на органи.
Най-характерните клинични прояви на малария са: циклични температурни пристъпи, анемия, увеличаване на слезката и черния дроб. Възможно е появата на тежки усложнения като бъбречна недостатъчност, белодробен оток, кома. Провежда се лечение с антималарийни препарати.

Прочетете за:
Кои заболявания причиняват комарите – 1-ва част