Начало / Психично здраве / Видове ретроградна амнезия

Видове ретроградна амнезия

фев. 28, 2023

видове ретроградна амнезия

Какви видове ретроградна амнезия има?

Различават се следните видове ретроградна загуба на паметта:

Временно степенувана ретроградна амнезия

Това е най-честата форма на ретроградна амнезия. При този вариант загубата на паметта става по регресионния закон на Рибо, според който заличаването на спомените става в последователност от новите към старите. Това означава, че пръво се загубват спомените за най-близкото минало и най-накрая за далечното минало.

Степента на ретроградна амнезия може да варира значително. Някои хора могат да загубят само спомени от една или две години преди травмата. Други хора може да загубят десетилетия спомени, но обикновено запазват спомените си от детството и юношеството.

Фокална ретроградна амнезия

За фокална ретроградна амнезия (чиста или изолирана ретроградна амнезия) се говори, когато пациента има само ретроградна загуба на паметта и никакви симптоми на антероградна амнезия. Хората могат да създават нови спомени и да придобиват нови умения, като например свирене на пиано.

Преходна глобална амнезия

Транзиторната глобална амнезия причинява внезапна краткотрайна загуба на паметта, която преминава от само себе си в рамките на 24 часа. Причината за възникването й е неизвестна.

По време на амнезията пациентите не могат да формират нови спомени (антероградна амнезия) и имат затруднения при припомнянето на скорошни спомени (ретроградна амнезия).

Хората с това състояние могат да си спомнят кои са и да разпознават членове на семейството си, могат да изпълняват ежедневните си задачи, като готвене, шофиране. Те обаче може да не знаят къде се намират, кой ден е.

Дисоциативна амнезия

Дисоциативната амнезия е вид ретроградна амнезия, която може да възникне след тежка психологическа травма. Загубата на паметта се дължи на емоционален шок. Няма увреждане на мозъка, а се касае за чисто психологическа реакция към травматичното събитие.

Възможни причини за развитие на дисоциативна амнезия са например: участие в автомобилна катастрофа, преживяване на природно бедствие като земетресение, преживяване на сексуално насилие и др.

След събитието хората не си спомнят подробности за случилото се преди или по време на травмата. Те са неспособни да си спомнят важна автобиографична информация. Може да не помнят името си, къде живеят, какво работят. Може да са забравили определен период от живота си. В тежки случаи може напълно да забравят историята на живота си, семейството и приятелите си.

Поради тежестта на стреса или травмата, пред които са изправени, пациентите се разграничават от себе си и от собствения си живот като начин да се справят.

Посттравматична амнезия

Посттравматична амнезия може да възникне след травматично мозъчно увреждане като кома, инсулт или травма на главата. Хората с този тип амнезия не помнят нараняването или събитието, довело до амнезията. Те могат да са дезориентирани за време, място и за собствената си личност. Често не са в състояние да си спомнят основна информация, като името си, коя година е, кой е настоящият президент, имат странно поведение. Освен, че нямат спомен за настоящето време, много от пациентите с посттравматична амнезия не си спомнят събития от преди нараняването.

Паметта се възстановява най-бавно след нараняването. По принцип посттравматичната амнезия продължава три до четири пъти по-дълго от предходната кома. Колкото по-продължителна е посттравматичната амнезия, толкова шансовете за добро възстановяване намаляват.

Прочетете за:
Ретроградна амнезия – причини, симпоми