Начало / Психично здраве / Ретроградна амнезия – причини, симптоми

Ретроградна амнезия – причини, симптоми

фев. 27, 2023

ретроградна амнезия

Ретроградна амнезия означава загуба на спомени за събития, които предшестват остро настъпило заболяване. Пример за такова е черепно-мозъчна травма със загуба на съзнание. Обхваща различен период от време – минути, часове, дни, месеци, рядко дори години. Тежестта и продължителността на този тип амнезия зависят от причината за възникването й.

Другият основен вид амнезия е антероградната амнезия. Хората с този тип амнезия имат проблеми със създаването на нови спомени след началото на амнезията. Един пациент може да има едновременно и двата вида амнезия.

Какви са причините за ретроградна амнезия?

Ретроградна амнезия се причинява от увреждане на области от мозъка, които са свързани с паметта и емоциите – амигдалата, хипокампуса, префронталната кора.  

Най-честите причини за ретроградна амнезия са:

 • черепно-мозъчна травма

При един силен удар в главата може да се увредят свързаните с паметта области на мозъка и да настъпи ретроградна амнезия.

 • неврологични заболявания

При неврологични заболявания като болест на Алцхаймер, болест на Хънтингтън и множествена склероза могат да се наблюдават симптоми на ретроградна амнезия.

Енцефалитът е възпаление в мозъка, причинено от вируси, бактерии, рикетсии, както и от автоимунна реакция. Това възпаление може да причини увреждане на таламуса, хипокампуса.

 • дефицит на тиамин (витамин В1)

При дефицит на витамин В1 (тиамин) може да се развие енцефалопатия на Вернике, която да прогресира до синдром на Корсаков. Най-често възниква при хронична злоупотреба с алкохол или тежко недохранване. Характеризира се със зрителни нарушения, нарушена координация, психични симптоми (намалена концентрация, обърканост, халюцинации, загуба на памет).

 • припадъци

Припадъците, дължащи се на епилепсия или други причини, също могат да увредят мозъка и да причинят проблеми с паметта.

 • сърдечен арест

При сърдечен арест настъпва временно спиране на кръвоснабдяването на мозъка с кислород, което може да доведе до увреждане на мозъка и поява на ретроградна амнезия и други когнитивни проблеми.

 • инсулт

Както големите инсулти, така и микроинсултите могат да причинят загуба на паметта.  

 • електроконвулсивна терапия (ЕКТ)

Електроконвулсивната терапия се използва за лечение на тежка депресия и други психиатрични състояния, като чрез електрически ток се предизвикват припадъци. Може да причини обаче ретроградна загуба на паметта.

 • психична травма

Ретроградна амнезия може да възникне в резултат на силен емоционален шок. В този случай няма анатомично увреждане на мозъка.

 • аноксия – недостиг на кислород в мозъка.

Какви са симптомите на ретроградна загуба на паметта?

Симптомите на ретроградна амнезия могат да варират в зависимост от причината за развитието й. Пациентите с ретроградна загуба на паметта имат следните оплаквания:

 • не могат да си спомнят събития, които са се случили преди началото на амнезията.

Някои пациенти губят спомени само за няколко години преди състоянието, причинило амнезията. За разлика от тях, други пациенти губят спомени десетилетия преди началото на заболяването, което причинява амнезия.

 • забравят имена, лица, места, дати и други факти, които са били научени преди появата на амнезията
 • запазват уменията и способностите, които са придобили преди началото на амнезията
 • запазват по-стари дългосрочни спомени като събития, случили се през детството.

Прочетете за:
Видове ретроградна амнезия