През репродуктивните си години приблизително всеки месец ще имате цикъл. Освен ако той не е съпроводен с дискомфорт и болка няма причина да избягвате интимна близост с партньора си през тези дни.

Сексът по време на цикъл е безопасен и за двамата партньори, въпреки че може да бъде и изпитание. Най-важно в случая е да сте подготвени, защото има голяма вероятност чаршафите и предметите в близост да се нацапат с кръв. Едно от най-добрите решения е да постелите кърпа или да се отдадете на ласки под душа.

Не забравяйте, че дори по време на цикъл трябва да се предпазвате, защото през този период сте по-податливи на сексуално-преносими инфекции, а и има макар и малък шанс да забременеете.

Някои от предимствата на секса по време на цикъл са:

 • облекчава менструалните крампи

Оргазмът, съпровождащ секса е едно от най-добрите болкоуспокояващи за менструалните крампи. Освен това по време на оргазъм се освобождават ендорфини, които по естествен път подобряват настроението.

 • по-малка нужда от лубрикант

По време на цикъл, кръвта която се отделя действа като натурален лубрикант и подобрява приятните усещания.

 • съкращаване на цикъла

Смята се, че сексът по време на менструация намалява нейната продължителност, защото оргазмите ускоряват отлющването на маточната лигавица.

 • редуциране на главоболието

Менструацията при някои жени е съпроводена с неприятно главоболие. Мнението на някои експерти е, че сексът по време на цикъл може да облекчи подобно главоболие.

Някои от недостатъците на секса по време на цикъл са:

 • може да бъде доста нацапано

При секс по време на цикъл винаги има риск вие или вашият партньор да се изцапате, както и чаршафите също да се нацапат.

 • повишен риск от сексуално-преносими инфекции

Според Центърът за контрол на инфекциите сексът по време на цикъл води до повишен риск от сексуално-преносими инфекции. Затова и докторите препоръчват употребата на презервативи.

 • може да бъде съпроводен с характерна миризма

Понякога кръвта, която изтича от жената по време на цикъл може да има неприятен мирис, който да се усети от партньорите при интимна близост. Затова и имате нужда от подготовка преди да преминете към действие.

 • позициите ви са ограничени

На първо място когато сте в цикъл оралната любов най-вероятно няма да е на дневен ред, поне не и за мъжа. Позициите, в които може да правите секс също ще бъдат ограничени. Най-добрата позиция през тези дни за жената е в легнало положение, за да не позволи гравитацията на кръвта да изтича навън.

 • не на последно място не трябва да забравяте, че има макар и минимален шанс да забременеете.

Най-често този риск е по-висок ако цикълът ви продължава повече от 7 дни, но както споменахме по-рано най-добрият начин да намалите този риск, ако не искате да забременявате е да използвате подходящи предпазни средства.

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!