Начало / Секс и здраве / Цистит на медения месец – връзка между секс и цистит

Цистит на медения месец – връзка между секс и цистит

апр. 19, 2018

цистит на медения месец

Циститът на медения месец е цистит, който възниква при сексуална активност. Интересното му име идва от факта, че е особено често срещан при жени, които имат сексуален контакт за първи път. В повечето случаи се причинява от бактерията Ешерихия коли. Протича с характерните за цистит симптоми – парене при уриниране и чести позиви за уриниране.

Колко често срещано е това състояние?

Приблизително една втора от жените са страдали от цистит на медения месец поне веднъж през живота си. Циститът на медения месец остава най-често срещан сред жени на възраст около 20 години, въпреки че зачестяват случаите му сред жени над 50 годишна възраст. Рискът от цистит на медения месец се увеличава, ако дълго време не сте имали сексуални контакти и отново започнете редовно да правите секс.

Защо мъжете не страдат от цистит на медения месец?

По време на секс уретрата на жената влиза в контакт с бактерии от гениталната област и ануса. Тъй като уретрата на жената е  значително по-къса от тази на мъжете, то бактериите по-лесно могат да проникнат до пикочния мехур и да причинят цистит. Ето защо при тях този вид инфекции са много по-често срещани, отколкото при мъжете. При мъжете, при които се развива цистит обаче има много по-голям риск от усложнения.

Как да се предпазите от инфекция на пикочния мехур след полов контакт?

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите е да пиете много течности. Честото уриниране ще намали риска от навлизането на бактериите в пикочните пътища. Уринирането веднага след секс също може да ви предпази от проникването на бактерии в уретрата.

Докато траят оплакванията ви намалете консумацията на кафе и плодови сокове, защото те могат да раздразнят пикочния мехур и пийте основно вода. Друго, което експертите съветват е да се пие сок от червена боровинка, за която се знае, че пречи на бактериите да се прикрепват към уретрата.

Как се лекува циститът?

Обикновено симптомите на цистит отшумяват много бързо след един антибиотичен курс. Ако не желаете да приемате антибиотици може да изчакате 48 часа, за да видите дали симптомите няма да отшумят от само себе си. Ако това не се случи е по-добре да започнете прием на антибиотици, за да се предпазите от вероятни усложнения.

Ако страдате от чести инфекции на пикочните пътища вашият лекуващ лекар може да ви препоръча нискодозов антибиотичен курс за няколко месеца, за да се предпазите от повторни инфекции.

Прочетете за:
Остър цистит
Хроничен цистит