Меню

Медицинският термин за болка по време на секс е диспареуния. Това е проблем, който се среща основно при жените. Ако изпитвате болка почти всеки път по време на сексуален контакт това не е нормално и е добре да се консултирате с лекар, за да може да бъде прекратен този дискомфорт. Болката по време на секс може да доведе и до проблеми във връзката между партньорите. Скорошни изследвания показват, че над 60 % от жените са имали епизоди на диспареуния, но много малка част от тях са споделили с лекуващия си лекар за съществуващия проблем.

Какви могат да бъдат причините:

– Болка при секс може да се появи ако жената е емоционално разстроена или е подложена на големи количества стрес и напрежение.

– Някои вагинални инфекции като гъбички или трихомониаза нямат характерна симптоматика и жената може да не знае, че е заболяла от тях. Но по време на секс при триенето на пениса в гениталиите може да се появят и да се засилят симптомите на тези заболявания, които са чувство на парене и сърбеж. Най-често докторите предписват антибиотици, кремове или гелове за подобряване на състоянието на жената и стихване на оплакванията.

– Ако вагината не е достатъчно овлажнена също може да се появи болка при проникване. Това може да се дължи на хормонални колебания, предшестваща хистеректомия. По време на менопауза също може да намалее способността за овлажняване на вагината.

– При дълбока пенетрация може да се изпита болка в таза, която може да се дължи на някои състояния. Такива са разкъсване на връзките, които поддържата матката, сраствания в областта на таза, овариални кисти, туморни образувания. Тези състояния трябва да се лекуват, за да може да се прекратят болезнените усещания.

– При проблеми в областта на шийката на матката, вследствие на инфекция при дълбоко навлизане на пениса, жената може да изпита силна болка.

– Има състояние известно под наименованието вагинизмус, което може да доведе до проблеми при секс. При него има аномалии в областта на външните мускули на вагината и при тяхното опъване при сексуален контакт се стига до болка.

– При нараняване на вулвата или вагината след раждане жената може да изпитва болезнени усещания по време на секс известно време.

Важно е да се консултирате с лекар при наличието на болка при полов контакт, за да може да се установи причината за това оплакване. Ако е нужно да се приложи необходимото лечение и жената да води пълноценен сексуален живот.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!