Начало / Секс и здраве / Какви функции има перинеума?

Какви функции има перинеума?

мар. 27, 2024

функции на перинеума

Перинеумът се състои от мускули и фасции, които затварят изхода на малкия таз. Представлява област с форма на ромб, която се ограничава отпред от пубисната симфиза, странично от пубисната и седалищните кости, tuber ischiadicum и lig. sacrotuberale, а отзад от опашната кост. Линията между двете седалищни върги разделя перинеума на два триъгълника: преден – урогенитален и заден – анален триъгълник.

Перинеумът може да изглежда като малка и незначителна област, но всъщност играе ключова роля в уринирането, дефекацията, половия акт и раждането, като поддържа пикочните, чревните и репродуктивните органи на малкия таз.

Функции на перинеума

Перинеумът изпълнява редица важни функции както при мъжете, така и при жените. Ето някои от тях:

  • осигурява поддръжка на тазовите органи

Перинеумът осигурява опора за тазовото дъно, коeто от своя страна поддържа тазовите органи като пикочен мехур, матка и ректум. Той помага да се поддържа позицията и стабилността на тези органи. Има съществено значение за предотвратяването на пролапс на тазовите органи.

  • уринарна функция

В перинеума се намира сфинктерния мускул на уретрата (m. sphincter urethrae). При неговото съкращаване отворът на уретрата се затваря и се предотвратява изтичането на урина, а при отпускането му започва уринирането.

  • дефекация

Перинеумът съдържа външния анален сфинктерен мускул (m. sphincter ani externus). При съкращаване на този мускул ануса се затваря, а при отпускането му фекалиите преминават.

  • сексуална функция

Както при мъжете, така и при жените перинеумът играе роля в сексуалната възбуда и половия акт. Той е ерогенна зона. Кожата, покриваща перинеума, съдържа множество нервни окончания, които помагат при сексуална възбуда.

При мъжете в перинеума се намират мускули (m. ishiocavernosus, m. bulbospongiosus), които имат роля при ерекцията и еякулацията. При жените той съдържа мускули, които се свиват по време на оргазъм.

  • роля при раждане

По време на бременността перинеумът осигурява опора за растящата матка и плода. По време на раждането перинеумът се разтяга, за да позволи на бебето да премине през родовия канал. Много често перинеумът се разкъсва по време на раждане. Най-често това става при жени, които раждат за първи път, както и при раждане на едър плод. По време на бременността се препоръчва редовен масаж на перинеума с цел предотвратяване на разкъсването му при раждане.

Увреждането на перинеума може да има значителни последици за здравето. Състояния като пролапс на тазовите органи, могат да възникнат поради слабост или увреждане на структурите на перинеума.

Нарушаването на функцията на перинеума може да доведе до уринарна и фекална инконтиненция, дискомфорт или болка в таза, сексуална дисфункция.

Прочетете за:
Перинеум – анатомия