Начало / Секс и здраве / Как да правим безопасен секс

Как да правим безопасен секс

юли 5, 2013

Под безопасен секс се разбира секс, при който се използват предпазни средства. Тези средства служат за предпазване от нежелана бременност и сексуално-предавани болести. Хората наричат този метод още по-безопасен секс основно поради факта,че с помощта на предпазните средства се предпазват от така разпространените сексуално-предавани болести.

Има най-различни форми на предпазване и хората могат да изберат най-добрия и удобен вариант за себе си и своя партньор.

Най-разпространеното средство за предпазване от нежелана бременност са кондомите. Те са много лесни за употреба, широко са разпространени и имат много добра ефективност. Кондомите се препоръчват за хора с по-честа смяна на партньорите и случайни полови контакти. По-често презервативите се произвеждат от латекс или полиуретан. Един от недостатъците на кондомите е , че понякога променят сескуалното чувство при двамата партньори.

Друг много разпространен и често използван метод за предпазване от нежелана бременност са оралните контрацептиви. Те се приемат само от жената и съдържат хормонални съставки в себе си – естроген и прогестерон. Ефекта на оралните контра цептиви е, че подтискат овулацията и не се отделя яйцеклетка, която да бъде оплодена. Преди да пристъпите към употребата на орални контрацептиви трябва да се консултирате с вашия гинеколог, който да прецени дали при вас е уместна тяхната употреба и кой от всичките видове е най-добър за вас. Не трябва да забравяте, че при оралните контрацептиви редовния прием на таблетките е изключително важен, защото пропускането на няколко таблетки и непротектиран полов акт могат да доведат до нежелана бременност.

Друг метод за предпазване от нежелана бременност за диафрагмите, които могат да се прилагат без лекарско предписание и някои жени ги намират за много лесни за употреба. Важното, което трябва да знаете е, че след полов контакт жената не трябва да маха диафрагмата поне 6-8 часа.

Вътрематочният песар е също метод за предпазване от нежелана бременност. Той се препоръчва за жени, които вече са раждали. При него песарът се поставя в матката на жената, а ефектът му продължава различно време в зависимост от вида на песара, след който той трябва да бъде заменен с друг. Недостатъкът му е, че не предпазва от сексуално предавани болести.

Някои двойки много често използват метода на прекъснат полов контакт за предпазване от нежелана бременност, при който членът на мъжа се изважда преди настъпване на оргазъм. Недостатък е, че мъжът трябва да има голям самоконтрол, а освен това и партньорите са ненапълно задоволени. Освен това този метод не предпазва от полово предавани болести.