Начало / Секс и здраве / Какво представлява сексуалното пристрастяване?

Какво представлява сексуалното пристрастяване?

ян. 15, 2015

Сексуалното пристрастяване, известно още като сексуална зависимост или хиперсексуалност е натрапчиво поведение, при което пациентът не може да овладее сексуалното си желание.

Към сексуалната зависимост може да бъде причислена нуждата от чести сексуални контакти с партньора, но и други дейности като гледане на порнографски филми, мастурбация, използване услугите на проститутки.

За много хора тези навици не създават проблеми. Сексуално пристрастените обаче в някои случаи не могат да контролират своите желания и това може да доведе до проблеми във връзката и в професионален план.

Има някои психологични фактори, които могат да увеличат риска от сексуално пристрастяване, като например депресия, обсесивно-компулсивно разстройство. Хората, които преди са страдали от някакъв друг вид пристрастяване са по-склонни към развитието и на този вид зависимост.

Пациентите със сексуално пристрастяване имат склонност да се изолират от останалите и да имат някои личностни качества като несигурност, импулсивност, натрапчиво поведение, проблеми в поддържането на дълга връзка, трудно справяне с различни емоции. Хората, които са били изложени на сексуално насилие са по-склонни да развият сексуална зависимост.

Все още няма диагностични критерии за този вид разстройство, но клиницистите се опитват да определят разстройството, според някои от по-характерните поведения на пациентите:

  • чести сексуални контакти с един или повече от един партньори
  • чести мисли за секс
  • неглижиране на задължения, като работа, училище или семейни ангажименти в търсене на сексуални контакти
  • прекарване на дълго време в мисли за нови сексуални контакти, търсене на партньори или гледане на порнографски филми
  • раздразнителност, при неуспех за изпълняване на сексуални желания.

Много пациенти със сексуална зависимост откриват помощ в различни групи, създадени за подпомагане на хора с такива проблеми. В някои случаи когнитивно-поведенческата терапия може да помогне на пациентите да открият каква е причината за тяхната зависимост. Серотониновите медикаменти, които се използват за лечение на депресия могат да помогнат и на пациентите със сексуална зависимост за намаляване на техните натрапчиви мисли.