Начало / Секс и здраве / Предпазват ли презервативите от човешки папиломен вирус?

Предпазват ли презервативите от човешки папиломен вирус?

мар. 6, 2015

Човешкият папиломен вирус (HPV) е част от група вируси, които могат да инфектират човешкия организъм. От 200-те познати типове от този вирус, повечето от тях не причиняват оплаквания, макар че някои от тях могат да доведат до генитални брадавици и рак на вагината, вулвата, пениса и маточната шийка. Човешкият папиломен вирус се предава при сексуален контакт.

Въпреки, че кондомите могат да ви предпазят от заразяване с вируса те не са на 100% ефективни. Вирусът може да бъде открит не само по вагината и пениса при наличие на генитални брадавици, но и около гениталната област. Тези области не могат да бъдат изолирани от кондомите и поради тази причина не сте напълно защитени.

Презервативите могат да ви предпазят от инфектиране с човешкия папиломен вирус ако бъдат носени по време на целия сексуален контакт, а не само при сношение. Това е така, защити вирусът може да навлезе в организма и при докосване на заразени области или при орална любов. Ако желаете да се предпазите е препоръчително използването на кондоми при всякакви видове сексуална близост.

Важно е и двамата партньори да знаят как да поставят правилно презервативите, защото ако те не бъдат поставени правилно могат да се скъсат по време на сексуалния контакт и да настъпи заразяване.

Освен чрез ползването на кондоми може да се предпазите от инфектиране с човешки папиломен вирус като ограничите броя на сексуалните си партньори, защото с колкото повече партньори имате контакт, толкова по-висок е риска.

Ако сте момиче и не сте имали сексуални контакти до момента и не сте навършили 16 години може да се ваксинирате с наскоро откритата ваксина срещу човешкия папиломен вирус. Тя не предпазва от всички типове на вируса, но има за цел да предпазва организма на жената от двата най-разпространени типа, които са и най-честите причинители на рак на маточната шийка.

Ако сте сексуално активна и сте на възраст над 21 години е препоръчително веднъж годишно да си правите профилактична цитонамазка за определяне дали сте заразена с вируса и дали има промени по маточната шийка.

Прочетете за:
Човешки папиломен вирус при мъжете