Начало / Актуални теми / Симптоми на болестта на Паркинсон

Симптоми на болестта на Паркинсон

мар. 19, 2013

деменция

Болестта на Паркинсон е заболяване, при което се уврежда нервната система и се нарушават правилните движения. Тя се развива постепенно, като започва с едва доловим тремор на едната ръка. Въпреки, че при болестта на Паркинсон няма пълно излекуване, ако се започне лечение навреме появата на голяма част от симптомите и усложненията може да се забави с времето и пациентите да водят пълноценен живот.

Симптомите и признаците на болестта на Паркинсон могат да варират при различните пациенти. Ранните симптоми могат да бъдат съвсем леки и да останат незабелязани от пациентите и лекарите. Симптомите обикновено започват едностранно и след това се разпространяват към другата част на тялото. Най-характерните признаци на болестта на Паркинсон са:

Тремор
Треморът започва в един крайник, най-често ръка. Характерно за тремора при болестта на Паркинсон е, че той се проявява когато пациентът е буден, спокоен и не е напрегнат – тремор при покой. При движение на засегнатия крайник треморът изчезва.

Забавяне на движенията
С времето на пациентите отнема повече време от обикновено да извършват ежедневни действия. Така най-обикновените задачи стават особено трудни за изпълнение при пациентите с болест на Паркинсон. Те трудно се изправят след като са били седнали. Крачките стават малки и ситни.

Ригидност (скованост) на мускулите
Една от първите прояви на болестта на Паркинсон е намаляване обема на движенията на засегнатия крайник. Така при движение се изгубва нормалното движение на ръцете синхронно с ходенето. Освен мускулите на крайниците могат да се засегнат мускулите на лицето и в резултат на това мимиките на лицето обедняват. Пациентите се оплакват от периодични болки в мускулите.

Слабост на мускулите на лицето и гърлото
Говорът и гълтането могат да бъдат затруднени. Речта става забавена, монотонна и неясна. Освен това сковаността на мускулите на лицето води до трудно изразяване на емоции – Паркинсонова маска.

Затруднено ходене и пазене на равновесие
Пациентите с болестта на Паркинсон правят малки, ситнещи крачки при движение и се забелязва леко клатушкане на тялото. Те трудно спират хода си по команда, а също трудно сменят и посоките на движение. Нарушеното равновесие може да стане причина за чести падания. Тези промени са едни от по-късните прояви на болестта на Паркинсон.

Други симптоми на болестта на Паркинсон могат да бъдат:
– нарушения в паметта;
– депресия, нарушения в съня;
– запек, нарушения в контролирането на уринирането.

Прочетете за:
Синдром на Паркинсон – видове паркинсонизъм.