Горчивият вкус в устата е симптом, който може да е следствие от увреждане на вкусовата сетивна система, вътрешно заболяване или поради екскреция със слюнката на редица химични вещества и медикаменти. Състоянието на нарушение или извращение на вкуса се нарича дисгеузия. Проявява се с персистиращо усещане за неприятен вкус в устата (горчив, кисел, метален).
Загубата или промяната във вкуса са следствие от засягане на нормалния процес на вкусоусещане. Вкусовите рецептори са разположени в специфични сетивни структури:
- Вкусови луковици в състава на папилите на езика
– Papillae filiformes (нишковидни) – те са най-многобройни, нямат вкусови луковици, изпълняват тактилна и механична функция
– Papillae foliatae (листовидни) – разположени по ръбовете на езика, притежават вкусови луковици
– Papillae fungiformes (гъбовидни) – намират се по страничните ръбове и гърба на езика, имат вкусови луковици
– Papillae vallatae (жлебовидни) – те са 6-12 на брой, разположени в задната част на езика пред sulcus terminalis, подредбата им наподобява буквата “V”, съдържат вкусови луковици - Вкусови луковици, които са пръснати в лигавицата на устната кухина и хранопровода.
Причини за горчив вкус в устата
Горчивият вкус в устата може да бъде причинен от следните фактори:
- Често повръщане
- Рефлукс (обратно връщане на стомашна киселина в хранопровода)
- Бременност
- Прием на някои медикаменти – антибиотици, бета-блокери, ACE инхибитори, литий съдържащи лекарства
- Лъче – или химиотерапия
- Някои общи вътрешни заболявания
– захарен диабет
– жълтеница
– чернодробна цироза
– жлъчно увреждане
– рак на панкреаса
– пернициозна анемия
– малария
– инфекциозна мононуклеоза
– паротит - Инфекции на устната кухина и горните дихателни пътища
- Рак на устната кухина
- Нервно пренапрежение и стрес
- Лоша орална хигиена – тя е свързана с размножаването на огромен брой микроорганизми и последващите от това пародонтални проблеми, кървене и неприятен дъх от устата
- Тютюнопушене
- Ксеростомия
- Синдром на Сьогрен
- Дехидратация
- Дефицит на витамин B12 или цинк.