Стомашните киселини са неприятен и често срещан симптом, който е следствие от свръхпродукция на стомашна киселина от жлезистите клетки на стомаха. Стомашният сок, отговорен за храносмилането, има следния състав:
- Солна киселина (HCl) – тя създава оптимална pH реакция за действието на ензимите
- Неорганични соли – натриев хлорид, калиев хлорид, сулфати, калциев фосфат и други
- Органични съединения – основно ензими
– Пепсин – разгражда белтъците, секретира се в стомаха в неактивна форма, където под действието на солната киселина се превръща в активен ензим
– Липаза – стомашният ензим участва в разграждането само на мазнините, които са в емулгирано състояние
– Химозин – предизвиква ензимна коагулация на белтъка на млякото
– Съдържат се още малки количества млечна киселина, аденозинфосфорна и креатинфосфорна киселина и други.
Поради киселата си реакция (pH 1-2) стомашният сок има силно изразено антибактериално действие. Солната киселина се продуцира от париеталните клетки на стомаха в отговор на стимули като прием на белтъци, секреция на гастрин от G – клетките на стомаха. Тя активира стомашните протеази, които разграждат дългите протеинови вериги до аминокиселини. В стомаха се синтезират и секретират също и бикарбонати, които потискат действието на солната киселина и подържат pH в определени граници, както и мукус, който изгражда бариера и предпазва лигавицата от киселинно увреждане.
Киселините най-често се появяват след прием на големи количества храна и последващо физическо натоварване или лягане. Оплакванията могат да продължат от минути до няколко часа.
Повишеният ацидитет води до разнообразна симптоматика:
• чувство за парене и болка в стомаха
• усещане за парене в гърлото
• безпокойство
• горчив вкус в устата
• гадене
• оригване
• диспепсия (затруднено храносмилане)
• запек
• хроничното киселинно дразнене може да доведе развитие на гастрит или стомашна язва.
Причини за киселини в стомаха
Киселините в стомаха могат да бъдат обусловени от следните причини:
- Често и продължително излагане на стрес
- Тютюнопушене и алкохолна консумация (особено бира и червено вино)
- Кафе, дори и безкофеиново и други кофеин съдържащи продукти
- Диетата – храните, които могат да повишат стомашния ацидитет включват:
– Пикантна и мазна храна
– Пържени храни
– Цитрусови плодове
– Газирани напитки
– Домати и дометени сосове
– Лук
– Чесън
– Мента
– Шоколад - Редица заболявания:
– Пептична язва
– Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
– Инфекция с Helicobacter pylori
– Рак на стомаха - Прием на определени медикаменти:
– Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) - Недохранване и непълноценно хранене – води до недоимък на витамини и минерали и дисбаланс в продукцията на стомашна киселина.