Меню

Стомашните киселини са неприятен и често срещан симптом, който е следствие от свръхпродукция на стомашна киселина от жлезистите клетки на стомаха. Стомашният сок, отговорен за храносмилането, има следния състав:

  • Солна киселина (HCl) – тя създава оптимална pH реакция за действието на ензимите
  • Неорганични соли – натриев хлорид, калиев хлорид, сулфати, калциев фосфат и други
  • Органични съединения – основно ензими
    – Пепсин – разгражда белтъците, секретира се в стомаха в неактивна форма, където под действието на солната киселина се превръща в активен ензим
    – Липаза – стомашният ензим участва в разграждането само на мазнините, които са в емулгирано състояние
    – Химозин – предизвиква ензимна коагулация на белтъка на млякото
    – Съдържат се още малки количества млечна киселина, аденозинфосфорна и креатинфосфорна киселина и други.

Поради киселата си реакция (pH 1-2) стомашният сок има силно изразено антибактериално действие. Солната киселина се продуцира от париеталните клетки на стомаха в отговор на стимули като прием на белтъци, секреция на гастрин от G – клетките на стомаха. Тя активира стомашните протеази, които разграждат дългите протеинови вериги до аминокиселини. В стомаха се синтезират и секретират също и бикарбонати, които потискат действието на солната киселина и подържат pH в определени граници, както и мукус, който изгражда бариера и предпазва лигавицата от киселинно увреждане.

Киселините най-често се появяват след прием на големи количества храна и последващо физическо натоварване или лягане. Оплакванията могат да продължат от минути до няколко часа.

Повишеният ацидитет води до разнообразна симптоматика:
• Чувство за парене и болка в стомаха
• Усещане за парене в гърлото
• Безпокойство
• Горчив вкус в устата
Гадене
• Оригване
• Диспепсия (затруднено храносмилане)
• Запек
• Хроничното киселинно дразнене може да доведе развитие на гастрит или стомашна язва.

Киселините в стомаха могат да бъдат обусловени от следните причини:

  • Често и продължително излагане на стрес
  • Тютюнопушене и алкохолна консумация (особено бира и червено вино)
  • Кафе, дори и безкофеиново и други кофеин съдържащи продукти
  • Диетата – храните, които могат да повишат стомашния ацидитет включват:
    – Пикантна и мазна храна
    – Пържени храни
    – Цитрусови плодове
    – Газирани напитки
    – Домати и дометени сосове
    – Лук
    – Чесън
    – Мента
    – Шоколад
  • Редица заболявания:
    – Пептична язва
    – Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
    – Инфекция с Helicobacter pylori
    Рак на стомаха
  • Прием на определени медикаменти:
    Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • Недохранване и непълноценно хранене – води до недоимък на витамини и минерали и дисбаланс в продукцията на стомашна киселина.
  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!