Начало / Симптоми / Вертиго (световъртеж)

Вертиго (световъртеж)

сеп. 12, 2013

Вертиго е латинското название на световъртеж. Има два вида вертиго.  При първият тип пациентът има чувството, че заобикалящите го предмети се въртят. Този тип се нарича обективно вертиго. При втория тип пациентът има чувството, че той самият се върти спрямо обектите. Това вертиго се нарича субективно. Най-често причините за световъртежа могат да бъдат свързани с проблеми в мозъка или вътрешното ухо.

Причини за вертиго (световъртеж)?

Някои от често срещаните причини за световъртеж са:

Доброкачествено пароксизмално вертиго

Това е най-често срещаната причина за вертиго. При него световъртежът се предизвиква от промяна в позицията на главата. Например може да се наблюдават епизоди при ставане от леглото или рязко завъртане. Този тип световъртеж обикновено не е сериозен и неговото лечение е лесно.

Възпаление на вътрешното ухо

Проблемите с ушите са много характерни за детската възраст и тогава по-често се срещат и възпаления на вътрешното ухо – лабиринтит. Обикновено освен със световъртеж заболяването се характеризира и с различна по степен загуба на слух. Най-честата причина за лабиринтит е бактериална инфекция.

Мениерова болест

Това заболяване се характеризира с увреждане на вътрешното ухо и епизоди на световъртеж, намаляване на слуха и чувство на натиск в засегнатото ухо. Обикновено нарушението на слуха е едностранно, а епизодите на световъртеж са с продължителност около 30 минути. Смята се, че Мениеровата болест е генетично заболяване, макар че точната причина все още не е уточнена.

Акустичен неврином

Това е вид тумор, който се развива от нервните клетки на ухото. Той също може да причини вертиго. Най-често от акустичен неврином се засягат хора на възраст между 40 и 60 години. Симптомите на заболяването включват: световъртеж, загуба на слуха, шум в ушите и лицева болка.

Нарушено кръвообращение на мозъка

Намаленият приток на кръв към мозъка също може да стане причина за световъртеж. Кървенето в задната част на мозъка – малкомозъчен кръвоизлив се характеризира с вертиго, трудности при ходене и невъзможност на пациента да гледа към страната където е разположен кръвоизлива.

Мултиплена склероза

Световъртежът е симптом, който много често съпътства заболяването мултиплена склероза. Обикновено заболяването започва внезапно и засяга по-често младите хора в работоспособна възраст. Най-честите симптоми са двойно виждане, световъртеж, нестабилна походка, лесна уморяемост.

Мигрена

Мигрената е една от тежките форми на главоболие, която често може да бъде съпътствана и от световъртеж. Обикновено мигрената протича на пристъпи. Освен световъртеж при мигрената се наблюдават силно главоболие, повръщане, повишена чувствителност към светлина (фотофобия).