Начало / Актуални теми / Какви видове менингит има?

Какви видове менингит има?

юли 10, 2015

Менингитът е заболяване, при което има възпаление на обвивките, които покриват главния и гръбначния мозък, познати като менинги.

Менингитът може да се развие като отговор на редица причинители, по-често вируси или бактерии, но също така може да се дължи на травма в областта на мозъка, прием на някои медикаменти или мозъчно раково образувание. Тежестта на протичане на заболяването зависи от причинителя. Затова е добре да се познават петте основи типа менингит.

Бактериалният менингит е потенциално животозастрашаваща форма на менингит, която може да доведе до сериозни усложнения като мозъчна увреда, загуба на слух или дори смърт, ако лечението не бъде проведено навреме. При тази форма има навлизане на бактерии в кръвообращението и те се придвижват до главния и гръбначния мозък. Бактериите могат да попаднат в пациента при кихане, кашляне или при обмяна на слюнка от друг човек.

За бактериалния менингит е характерна внезапната проява на основните симптоми: повишена телесна температура, гадене, повръщане, главоболие и вдървяване на врата. Някои други симптоми като чувствителност на светлина и обърканост могат да се появят 3 до 7 дни след заразяване с бактерия. Симптомите на бактериалния менингит често се бъркат с тези при грип, което затруднява бързото поставяне на диагноза. Лечението на този тип менингит е с антибиотици и е нужно то да започне възможно най-бързо след диагностицириането. За някои от видовете бактериален менингит има създадена ваксина.

Вирусният менингит е по-често срещан от бактериалния и обикновено протича по-леко. Повечето случаи се дължат на заразяване с чревни вируси, а в други случаи причинители са вируса на дребната шарка или заушката.

Симптомите при вирусен менингит много наподобяват тези на бактериалния, но при него няма размножаване на бактерии в кръвта и гръбначномозъчната течност на пациента. Тази разлика между двата типа менингит може да бъде открита чрез изследване на ликвор от пациента.

Вирусният менингит често отшумява от само себе си без прилагане на специфично лечение. В някои случаи обаче той може да бъде фатален и да доведе до смърт, в зависимост от някои фактори като например типа вирус, причинител на заболяването, възрастта на пациента и дали неговата имунна система не е предварително отслабена.

  • Паразитен менингит

Тази форма на менингит е рядко срещана и е по-характерна за страните от третия свят. Навлизането на паразити в тялото може да стане при плуване в заразени реки, езера или басейни. Симптомите на заболяването обикновено се проявяват 1 до 7 дни след заразяването с паразита, като те много наподобяват на симптомите при горните две форми. За съжаление при този вид менингит състоянието на пациенти те бързо се влошава и те често загиват до 5 дни след появата на първите симптоми.

  • Гъбичен менингит

Това е друга рядка форма на менингит, при която има навлизане на гъбички в кръвообращението. Тя се среща по-често при хора с отслабен имунитет и най-често се дължи на вдишване на спори на гъбичките от заразена почва. За лечението на този вид менингит е нужен дълъг курс с венозно прилагане на противогъбични медикаменти.

  • Неинфекциозен менингит

Както при паразитния и гъбичния менингит и този вид менингит не може да бъде прихванат от друг човек. Той най-често се развива като резултат от друго заболяване, например рак, лупус, прием на някои медикаменти или след травма в областта на главата. Симптомите са същите, както при другите форми на менингит.

Прочетете за:
Бактериален менингит
Менингококов менингит
Вирусен менингит