Начало / Женско здраве / Преканцерози на вулвата – вулварна интраепителна неоплазия (VIN)

Преканцерози на вулвата – вулварна интраепителна неоплазия (VIN)

ное. 18, 2020

вулварна интраепителна неоплазия

Какво представляват преканцерозите на вулвата?

Това са състояния, при които настъпват промени в клетките на вулвата, които ги правят рискови за израждане в тумори. Най-честата такава патология е вулварната интраепителна неоплазия.

Вулварна интраепителна неоплазия (ВИН)

При вулварната интраепителна неоплазия промените засягат епителните клетки в повърхностния слой на кожата, покриваща вулвата. Различаваме два вида интраепителна неоплазия:

  • Обикновен тип
  • Диференциран тип

Обикновеният тип интраепителна неоплазия е най-често срещан. Засяга жени предимно във възрастта между 35 и 55 години и е свързан с инфекция с HPV – човешки папиломен вирус и най-често HPV 6 и 11.

Диференцираният тип е по-рядко срещан. Засяга предимно жени в по-напреднала възраст – между 55 и 85 години. Обикновено не е свързан с HPV- инфекция, но може да се развие, вследствие на състояния, засягащи кожата на вулвата, като например лихен склерозус.

И двата вида мога да се изродят в сквамозноклетъчен тип карцином, като обикновената интраептелна неоплазия се развива като базалоиден или брадавицовиден, а диференцираната като кератинизиращ подтип.

Какви са рисковите фактори за развитие на ВИН?

Най-значимият рисков фактор е инфекцията с HPV. Други причини могат да бъдат имунни дефицити, тютюнопушене и някои кожни заболявания като лихен склерозус.

Какви са степените на неоплазията?

Като всяко друго пре- и неопластично заболяване и вулварната интраепителна неоплазия има стадии. Стадирането показва каква част от клетките на вулвата са засегнати от промените.

ВИН 1 – означава, че дълбочината на абнормните клетки е по-малко от 1/3 от повърхностния слой на кожата на вулвата.

ВИН 2 – дълбочината на засегнатите клетки е повече от 1/3, но по малко от 2/3 от повърхностния слой.

ВИН 3 – дълбочината на засегнатите клетки е повече от 2/3 от повърхностния слой.

Характерна особеност е, че при ВИН 1, което е най-леката степен, често настъпва спонтанно възстановяване, докато ВИН 2 и ВИН 3 заедно се групират като високостепенни интраепителни неоплазии и изискват лечение.

Как се проявява ВИН?

При някои жени състоянието може да протича напълно безсимптомно, докато при други може да има субективни оплаквания от рода на сърбеж, като и появата на болка и дискомфорт по време на полов контакт. Обективно може да се установи промяна в цвета на кожата на вулвата, като тя се зачервява и се появяват неоцветени или бели участъци. Може да има и брадавици.

Освен с развитието на интраепителна неоплазия, инфекцията с HPV може да засегне вулвата с поява на островърхи кондиломи, пигментирани или непигментирани възелчета над нивото на околната кожа и др., които могат да се изследват чрез приложение на оцетна киселина. Такива находки могат да бъдат открити навсякъде по вулвата, както и около ануса. Те могат да бъдат окосмени или неокосмени и при наличието на интензивно бяло оцветяване след прилагането на оцетна киселина изискват задължително биопсиране.

Автор: д-р Александра Стефанова