Начало / Женско здраве / Полименорея (честа менструация)

Полименорея (честа менструация)

авг. 16, 2021

полименорея (честа менструация)

Полименорея (polymenorrhoea – честа менструация) представлява нарушение на менструалния цикъл, при което менструалното кървене се явява през интервал по-малък от 21 дни. Това означава, че жените с полименорея имат по-къс менструален цикъл.

При нормален менструален цикъл ежемесечните кръвотечения настъпват през еднакви интервали от време – между 21 и 35 дни (средно 28 дни), а продължителността на кръвотеченията е от 3 до 7 дни (средно 5 дни).

Полименорея се среща най-често при млади момичета и при жени в перименопауза. Нормално е менструалният цикъл да е нередевон по време на пубертета, когато за първи път започва менструация, или по време на перименопаузата, когато настъпва края на менструацията.

Какви са причините за полименорея (честа менструация)?

При някои жени по-късата продължителност на цикъла може да е нормално, но при други може да се дължи на патологично състояние. Възможни причини за полименорея са:

  • хормонални нарушения – нарушаване на хормоналния баланс може да настъпи в резултат на множество причини, например стрес, заболявания на хипофизата, щитовидната или надбъбречната жлеза, синдром на поликистозните яйчници и др.
  • гинекологични проблеми – полип на матката, миомни възли, хиперплазия на ендометриума, рак на ендометриума, рак на яйчниците, ендометриоза, аденомиоза
  • инфекции, предавани по полов път – хламидия, гонорея
  • медикаменти – кортикостероиди, химиотерапевтици, антитромботични средства
  • някои контрацептивни методи
  • системни заболявания – бъбречни заболявания, анорексия, затлъстяване, резки промени в телесното тегло
  • нарушения в съсирването на кръвта.

Какви са симптомите при полименорея?

В някои случаи честите кръвотечения може да доведат до анемия. Симптомите на анемия включват бледа кожа, слабост, лесна умора, намалена концентрация, замаяност, задух.

Полименореята може сериозно да повлияе на социалния живот на жената.

Полименорея и бременност

Полименореята може да повлияе негативно върху фертилитета на жената. Причините за това са две:

  • овулацията често настъпва по-рано от очакваното, като може да бъде нередовна, настъпваща по различно време всеки месец. За да се справят с този проблем много жени използват тестове за овулация.
  • лутеиновата фаза (времето между овулацията и кървенето) често е твърде кратка, за да настъпи оплождане и имплантиране на яйцеклетката.

Как се диагностицира полименорея?

За диагностицирането на полименорея допринасят главно данните от анамнезата и гинекологичния преглед. В зависимост от наличието на други съпътстващи симптоми, лекарят може да назначи допълнителни изследвания – лабораторни изследвания (хормонални изследвания, кръвни изследвания), ултразвуково изследване, хистероскопия, ендометриална биопсия, компютърна томография.

Честата менструация трябва да се разграничи от редица други нарушения в менструалния цикъл – менорагия, метрорагия, посткоитално кървене и др.

Какво е лечението при полименорея?

Лечението на полименореята зависи от причината за възникването й. Например при хормонален досбаланс се провежда хормонално лечение, при сексуално трансмисивна инфекция се прилага антибиотично лечение, при наличие на полип на матката, може да се наложи неговото отстраняване.

Възможно е причината за честата менструация да не може да се установи, като и да няма нужда от лечение.

Ако полименореята причинява неудобство на жената и ако тя не се опитва да забременее, тогава може да се приложат перорални хормонални контрацептиви за удължаване на цикъла.

Прочетете за:
Менорагия
Маточно кръвотечение (метрорагия)