Начало / Женско здраве / Кои психични проблеми са по-често срещани при жените?

Кои психични проблеми са по-често срещани при жените?

мар. 19, 2018

психични проблеми

Проблемите, свързани с психичното здраве засягат, както мъжете, така и жените. Но поради смесицата от някои биологични фактори, като фактът, че в организма на жената се произвежда по-малко от хормона серотонин, отколкото при мъжете и различни социално-културни различия при жените някои психични проблеми са по-често срещани и диагностицирани.

Според проучване от 2015 година на центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) жените по-често изпитват сериозен психологичен стрес. Данните от същото това проучване сочат, че жените са 40% по-склонни да развият някакво психично заболяване, тъй че полът оказва влияние, когато говорим за психичното здраве.

Някои от по-често наблюдаваните психични проблеми сред жените са:

Депресия

Депресията се диагностицира два пъти по-често сред женския пол и има различни физиологични, психични и социално-културни причини за това. Както се спомена по-рано в организма на жената единият от хормоните на щастието серотонин се произвежда в по-малко количество и по-бавно. Освен това в женският организъм по-често се наблюдават хормонални дисбаланси. Отгоре на всичко жените по-често от мъжете са подложени на стрес.

При двата пола депресията протича по различен начин. Жените по-често съобщават, че се чувстват отпаднали, нямат мотивация и често плачат. При мъжете от друга страна по-често съобщаваните симптоми при депресия са повишена агресивност и раздразнителност.

Тревожност

Според Американската асоциация за тревожност и депресия, жените са два пъти по-склонни от мъжете да страдат от генерализирано тревожно разстройство, определени фобии или паник атаки. Това отново се дължи на същите физиологични, психични и социално-културни фактори.

Суицидни опити

Въпреки, че мъжете умират четири пъти по-често след опити за самоубийство, в сравнение с жените истината е, че опитите за самоубийство са два до три пъти по-чести сред женския пол. Жените са много по-склонни да имат суицидни мисли, защото и по-често страдат от депресия и тревожност.

Посттравматично стресово разстройство

Не, че жените по-често имат травматични преживявания, но при тях по-често се наблюдават някои определени травми, като сексуални нападения например. Този вид травми се асоциират с по-голям риск от развитие на посттравматично стресово разстройство. След такова травматично преживяване жените имат склонността да се обвиняват за това, което им се е случило и механизмите им за справяне с преживяното се различават от тези при мъжете, което може би е и една от причините за разликата в честотата на този психичен проблем сред двата пола.

Хранителни разстройства

При мъжете в днешно време все по-често се наблюдават такъв вид разстройства, но истината е, че  85% от случаите на анорексия и булимия биват диагностицирани сред женския пол. Жените от малки се учат да се стараят да имат перфектно тяло и имат склонност да се сравняват с останалите колко добре изглеждат. Ежедневно сме заливани със снимки на перфектно изглеждащи момичета по бански, което прави стремежът към идеалните мерки още по-голям. Затова не е и учудващо, че милиони момичета по света са диагностицирани с анорексия или булимия още през пубертета.