Начало / Женско здраве / Какво представляват женските кондоми?

Какво представляват женските кондоми?

май 22, 2014

Една жена може да забременее, когато сперматозоидите на мъжа успеят да оплодят нейна яйцеклетка. Контрацептивните средства имат за цел да предпазят двойките от нежелана бременност. Един от методите на контрацепция са женските кондоми.

Женските кондоми са направени от тънка пластмаса, наречена полиуретан. Те се поставят във вагината на жената и пречат на сперматозоидите да проникнат в матката. Ако бъдат използвани правилно по време на вагинален секс тези кондоми могат да предпазят жената от нежелана бременност и сексуално предавани заболявания. Доказано е, че женските презервативи са ефективни в 95%.

Как се използва женският презерватив?

Женските кондоми трябва да бъдат поставени във вагината до 8 часа преди сексуален контакт. Важно е пенисът да не е имал контакт с вагината на жената преди това, защото спермата може да се изхвърли и преди еякулация и това да доведе до нежелана бременност.

Женският презерватив по форма наподобява мъжкият. В двата края има пръстени, като пръстенът на затворения вътрешен край приляга към шийката на матката, а пръстенът на отворения външен край към срамните устни. След сексуален контакт кондома се отстранява.

Какви са предимствата на женските кондоми?

  • чрез ограничаване на контакта на спермата с вагината и вагиналните секрети те предпазват жената и мъжа от сексуално предавани болести
  • когато бъдат използвани правилно женските кондоми могат да бъдат много ефективни в предпазването от нежелана бременност
  • трябва да ги ползвате само по време на секс и не е нужна някаква предварителна подготовка
  • женските кондоми могат да бъдат поставени във вагината до 8 часа преди сексуален контакт
  • няма някакви странични ефекти при употребата на женски презервативи.

Какви са недостатъците на женските кондоми?

  • много двойки смятат, че използването на презервативи намалява удоволствието им от сексуалния контакт
  • по принцип кондомите са много здрави, но могат да се скъсат при неправилна употреба
  • женските кондоми не са толкова достъпни, колкото мъжките и са по-скъпи от тях.