Начало / Женско здраве / Нощно изпотяване при жените – причини

Нощно изпотяване при жените – причини

ян. 24, 2023

нощно изпотяване при жените

Нощно изпотяване при жените е често срещано оплакване. Една от причините за това е, че нощното изпотяване обикновено съпътства перименопаузата и менопаузата. Има обаче много други физиологични процеси и здравословни състояния, които могат да причинят нощно изпотяване при жените.

Много често нощното изпотяване е резултат от сравнително безобидни и лесни за отстраняване проблеми, като температурата в спалнята или материала на пижамата. Понякога обаче може да се дължи на сериозна причина, затова е важна консултацията с лекар.

Нощното изпотяване е неприятен симптом, който може да причини значителен дискомфорт. Някои жени се потят обилно и потта попива в пижамите и спалното им бельо, което може да наруши техния сън. Често те се оплакват от внезапна вълна от топлина, която се разпространява по цялото тяло, последвана от изпотяване, зачервяване на кожата и ускорен пулс. Може да се събудят обляни в студена пот.

Какви са причините за нощно изпотяване при жените?

Обилно изпотяване през нощта може да възникне поради някоя от следните причини:

  • висока стайна температура
  • неподходяща пижама и завивки
  • сънуване на кошмари
  • тренировка близо до времето за лягане
  • злоупотреба с алкохол, със забранени субстанции – кокаин, хероин.

При жените най-честата причина за нощно изпотяване е колебанието в нивата на женските полови хормони.

Перименопауза и менопауза

Нощното изпотяване е често срещано оплакване по време на перименопаузата и менопаузата. Менопаузата започва, когато не сте имали менструация в продължение на 12 последователни месеца. Средната възраст, на която настъпва е 51 години. Перименопаузата е периодът, който предхожда менопаузата и обикновено настъпва на възраст между 40 и 50 години.

По време на перименопаузата яйчниците започват да произвеждат по-малко естроген и прогестерон, което причинява редица неприятни симптоми, включително горещи вълни и нощно изпотяване. Тези два симптома са известни като вазомоторни менопаузални симптоми и могат да причинят значителен дискомфорт на жените, които ги изпитват.

Хормоналните промени по време на перименопауза и менопауза вероятно са причина хипоталамуса (частта от мозъка, която осъществява терморегулацията) да има затруднения в регулирането на телесната температура.

Промени в начина на живот, хранителни добавки и хормонални или нехормонални лекарства могат да облекчат симптоми като нощно изпотяване през менопаузата.

Неменопаузални хормонални колебания

Нощно изпотяване може да бъде причинено и от нормалните хормонални колебания, например при.

  • предменструално дисфорично разстройство

Хормоналните колебания по време на менструалния цикъл също могат да причинят нощно изпотяване. Жените с предменструално дисфорично разстройство често изпитват повишено изпотяване нощем, нарушения на съня, промени в настроението, тревожност, депресия, загуба на концентрация и липса на енергия.

  • бременност

Бременността причинява изразени хормонални промени. Ето защо горещите вълни и нощното изпотяване са много чести по време на бременност и след раждане. Изпотяването, свързано с бременността е по-често през първия и третия триместър. Може да продължи няколко седмици след раждането, докато хормоните се адаптират към нивата си преди бременността. Рискови фактори за изпотяване, свързано с бременността са депресивни симптоми и наднормено тегло.

  • преждевременна овариална недостатъчност

Преждевременна овариална недостатъчност възниква, когато функцията на яйчниците се наруши  преди 40-годишна възраст. В резултат засегнатите жени могат да развият симптоми на менопауза, включително нощно изпотяване и горещи вълни на много по-ранна възраст.

Симптомите на преждевременна яйчникова недостатъчност са подобни на тези на менопаузата и включват: нощно изпотяване, нередовен цикъл, намалено либидо, вагинална сухота и болка по време на секс, лоша концентрация, раздразнителност.

Това състояние повишава риска на жената от безплодие, остеопороза и сърдечни заболявания, поради което е важно да се консултирате с лекар, ако имате някои от споменатите симптоми.

В 90% от случаите причината за преждевременната овариална недостатъчност е неизвестна.

Прочетете за:
Какви са причините за нощно изпотяване при жените? 2-ра част
Нощно изпотяване при мъжете – причини
Нощно изпотяване