Начало / Женско здраве / Вулва (vulva) – анатомия, функция

Вулва (vulva) – анатомия, функция

апр. 2, 2024

вулва

Вулва (vulva) е общото наименование на външните полови органи на жената, които обграждат отвора на влагалището. Компонентите, които включва вулвата са: срамно възвишение, големи и малки срамни устни, клитор, вестибуларни луковици, влагалищно предверие, Бартолинови жлези, жлези на Skene, химен.

Външните гениталии на жената варират значително. Формата, размерът и цветът на пубиса, клитора, големите и малките срамни устни и вагиналния отвор са различни при различните жени. Причината за вариациите се дължи на количеството на естрогена. При наличие на повече естроген, тези структури са склонни да бъдат по-големи и по-дебели. Докато липсата на естроген може да доведе до изтъняване и намаляване на външните гениталии.    

Анатомия и функции на вулвата

Ето кои структури влизат в състава на сборния термин вулва:

Срамно възвишение (mons pubis)

Mons pubis представлява заоблено възвишение, разположено върху горната повърхност на симфизата. Кожата, която го покрива е окосмена, а под нея се намира подкожна мастна тъкан с дебелина средно около 3 до 5 см.

Срамното възвишение помага за намаляване на удара по време на полов акт. Съдържа също мастни жлези, които отделят феромони, за да предизвикат сексуално привличане.

Големи срамни устни (labia majora pudendi)

Големите срамни устни представляват продължение на срамното възвишение към перинеума под формата на две кожни гънки, които ограждат входа на влагалището. Покрити са от окосмена кожа, която съдържа потни и мастни жлези. Вътрешността им е изпълнена от мастна тъкан, съединителна тъкан и гладкомускулни влакна. Напред към симфизата големите срамни устни се съединяват в commissura labiorum anterior, а назад – в commissura labiorum posterior. Вдлъбнатината между задната комисура и химена се нарича fossa navicularis. При нераждали жени големите срамни устни са плътно допрени една до друга и така формират срамната цепка – rima pudendi.

Големите срамни устни покриват най-вътрешните части на вулвата. По време на сексуална възбуда те се напълват с кръв и изглеждат подути.

Малки срамни устни (labia minora pudendi)

Те се намират между големите срамни устни и отвора на влагалището. Представляват нежни гънки, покрити с неокосмена, но богато инервирана кожа, с множество мастни жлези. Напред всяка малка срамна устна се разделя около клитора на две крачета (горно и долно), образувайки клиторната качулка и френулума на клитора. Малките срамни устни обикновено са симетрични, но формата и големината им може да варира значително. Между големите и малките срамни устни се разполага – sulcus nympholabialis. При сексуална възбуда малките лабии се напълват с кръв и се подуват

Клитор (clitoris)

Клиторът е женската еректилна структура, хомоложна на пениса на мъжа. Състои се от две кавернозни крачета, които напред се съединяват и образуват тялото и главата на клитора. Главата на клитора е неговата видима част. Тя е силно инервирана от нерви и перфузирана от много кръвоносни съдове. По време на сексуална възбуда и стимулация, клиторът се напълва с кръв и се изправя.

Предверие на влагалището (vestibulum vaginae)

Представлява пространството, ограничено странично от малките срамни устни, отпред – от клитора, а отзад от задната комисура на големите лабии. Дъното на влагалищното предверие е хименът.

Влагалищното предверие съдържа вагиналния отвор, в който се намира химена и въниния отвор на уретрата, който се намира между клитора и химена. Тук се разполагат и изходните канали на двете парауретрални жлези (glandulae paraurethrales s. Skene), които отделят смазваща течност по време на сексуална възбуда. Функцията на жлезите на Skene не е напълно изяснена, но се смята, че са източникът на женската еякулация по време на сексуална възбуда.

Предверни луковици (bulbi vestibuli)

Вестибуларните луковици са кавернозни тела (съдържат венозни сплетения), които са подобни на спонгиозното тяло на пениса при мъжа. Представляват богато кръвоснабдени еректилни структури с дължина около 3 см, които обхващат подковообразно входа на влагалището. По време на сексуална възбуда вестибуларните луковици се напълват с кръв и оказват натиск върху клитора, което предизвиква приятно усещане.

Големи предверни жлези (Бартолинови жлези)

Бартолиновите жлези са две структури с размер на грахово зърно, които се намират отзад и леко встрани от отвора на вагината. Изходните им канали се отварят във вестибулума, по вътрешната повърхност на малките лабии, в долната им трета. В тази област се отварят и други малки вестибуларни жлези.

Бартолиновите жлези отделят белезникав секрет, който се увеличава при полова стимулация и служи за овлажняване на вулвата и намаляване на триенето по време на полов акт.

Химен

Хименът (девствена ципа) представлява гънка на влагалищната лигавица, която затваря частично като мембрана входа на влагалището. При жени, които не са имали полов контакт, хименът е запазен и има един или няколко отвора, през които изтича менструалната кръв. След първия полов контакт, хименът се разкъсва на няколко места, при което кърви слабо. При раждане, хименът може допълнително да се разкъса.

Прочетете за:
Анатомия на женските полови органи

Последни публикации