Молускум контагиозум

авг. 17, 2015

Молускум контагиозум (лат. molluscum contagiosum) представлява вирусно заболяване на кожата. Засяга предимно детската възраст, но може да се среща и при възрастни в състояние на имунен дефицит (саркоидоза, СПИН, имуносупресивно лечение). Среща се най-често във възрастта между 2 и 5 години.

Кой е причинителят на молускум контагиозум?

Заразният молуск се причинява от Molluscum contagiosum virus – най-големия ДНК вирус от семейство Poxviridae (вариолни вируси). За човека патогенни се явяват 2 от серотиповете му.

Заразяването става при директен контакт (при възрастни – често при полов контакт), или по контактно-битов път при използване на общи предмети за лична хигиена. Най-често засегнати са деца в организирани колективи, обикновено в детската градина. След заразяването вирусът се предава по кожата чрез автоинокулация, т.е. чрез зарязавяне на незасегнати кожни участъци от вече инфектираните.

Вирусът на контагиозния молуск се отличава с ниска контагиозност, поради което епидемичните взривове в детски колективи са редки. Възможно е заразяване при нарушаване на хигиенните норми при козметични и спа процедури, както и масажи.

Какви са симптомите при молускум контагиозум?

След инкубационен период между 2 и 12 седмици, на местата на инокулация с вируса възникват гладки, блестящи полупрозрачни розови или перлено бели възелчета с размери между 2 и 5 мм, с полусферична форма и вдлъбнатина в средата. Броят на обривните елементи може да варира – от единични, разположени по лицето, шията и гърба на дланите, до многобройни, безразборно разхвърляни по цялата кожна покривка или сгрупирани в отделни огнища. При групираност на възлите те се сливат, образувайки тумороподобно образование – т.нар. гигантски молуск.

Патогномоничен белег на молускум контагиозум е отделянето на белезникава кашава материя от централната вдлъбнатина при изстискването на молуска с пинцети.

При деца заболяването е склонно към спонтанно самоизлекуване. При откриване на молускум контагиозум е необходимо да се установи дали има друго подлежащо заболяване, което води до имунен дефицит.

При възрастни в случай на заразяване след полов контакт обривите се локализират по пубиса, половите органи, вътрешната повърхност на бедрата. Субективни оплаквания липсват.

Как се диагностицира молускум контагиозум?

Диагнозата се поставя въз основа на типичната клинична картина, особено при наличие на патогномоничния белег на молускум контагиозум. При микроскопско изследване на материал от папула се откриват типичните за заболяването телца на Henderson-Patterson.

Прави се диференциална диагноза с плоски брадавици, кератоакантоми, епителиоми, фиброми, милиуми, фоликулити.

Какво е лечението при заразен молускум?

Обривните елементи при молускум контагиозум могат да бъдат премахнати хирургически чрез кюретиране при стриктно спазване на правилата за асептика и антисептика, както и чрез електрокоагулация. В много случаи е възможна криодеструкцията с течен азот. Съвременен метод е лазертерапията.

При малки деца за избягване на болезнените методи на премахване може да се приложи туширане с 2-3% разтвор на йод, който се прилага единствено върху обривните единици, за да се избегнат химически изгаряния по околната кожа. При дисеминирани форми е възможна употребата на имуномодулиращи препарати от групата на интерфероните.

Автор: д-р Т. Господинов

Последни публикации