Начало / Актуални теми / Болка в ключицата – причини

Болка в ключицата – причини

май 12, 2020

болка в ключицата

Ключицата (clavicula) е сравнително тънка кост, извита под формата на буквата S, разположена почти хоризонтално. Има тяло и два края: стернален и акромиален. Стерналният край на ключицата се свързва с гръдната кост чрез гръдно-ключичната става (articulatio sternoclavicularis), а акромиалният край се свързва с акромиона на лопатката чрез раменно-ключичната става (articulatio acromioclavicularis).

Болка в ключицата най-често възниква в резултат на травма, но може да бъде причинена и от инфекция, остеоартрит, от позата при сън и др.

Кои са най-честите причини за болка в ключицата?

Фрактура на ключицата

Счупването на ключицата е една от най-честите причини за болка в областта на ключицата. Поради структурата и локализацията си в тялото, ключицата е изложена на повишен риск от счупване.

Фрактурите на ключицата възникват по два механизма: директен удар върху ключицата и индиректен удар, например падане върху рамото или падане при разгъната в лакътя ръка.

Най-често се наблюдава счупване на средната трета на ключицата, по-рядко на външната й трета, а най-рядко на вътрешната й трета до гръдната кост.

Основният симптом при фрактура на ключицата е внезапна, силна болка в мястото на счупването. Болката се засилва при опит за движение на горния крайник. Има оток и синкаво оцветяване на кожата в областта. Може да се чуят костни крепитации, да се опипат краищата на костните фрагменти.

При фрактура на ключицата са възможни редица усложнения – увреждане на съдове, нерви, неправилно зарастване, деформация и др.

Лечението се състои в имобилизация, а при тежки случаи се налага оперативно лечение.

Луксация на раменно-ключичната става (акромио-клавикуларната става)

Луксацията на раменно-ключичната става е типична спортна травма (среща се при ръгбисти, ездачи, хокеисти), но може да се наблюдава и след пътнотранспортни произшествия, както и при странично падане.

При изкълчване на раменно-ключичната става е налице силна болка и подутина в областта, асиметрия в сравнение с нормалната страна.

Остеоартрит на раменно-ключичната става

Остеоартритът е заболяване, при което настъпва увреждане и загуба на ставния хрущял. Може да се засегне всяка става в човешкото тяло. Остеоартрит на акромио-клавикуларната става може да се развие в резултат от стара травма или от ежедневното повдигане на ръката в продължение на много години. Оплакванията включват болка и скованост в засегнатата става. Появяват се постепенно и с времето прогресивно се влошават. За облекчаване на болката в ключицата се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства.

Синдром на горната торакална апертура

Синдром на горната торакална апертура възниква при притискане на кръвоносни съдове или нерви в пространството между ключицата и първото ребро. Възможни причини са: травма, прекомерно натоварване, вродени аномалии (например допълнително ребро) и др. Симптомите зависят от това кой кръвоносен съд или нерв е притиснат. Може да има болка в областта на ключицата, но много по-често е налице болка, изтръпване, слабост в ръката.

Поза по време на сън

Продължителното спане на една страна може да окаже значителен натиск върху едната ключица и да доведе до поява на болка. Обикновено болката изчезва през деня. При нужда може да се приемат обезболяващи средства. За избягване на болката е препоръчително да се променя позицията през нощта.

Други причини за болка в ключицата

Болката в ключицата може да се дължи на други по-редки причини, например:

  • остеомиелит – възпаление на костта
  • рак – засягане на ключицата или на разположените в близост лимфни възли от злокачествен процес
  • дистална клавикуларна остеолиза.

Прочетете за:
Счупване на ключицата