Начало / Актуални теми / Болка в прасеца

Болка в прасеца

апр. 22, 2020

болка в прасеца

Болка в прасеца може да възникне както при нараняване на мускула, така и при засягане на кръвоносните съдове, нервите, костите, които се намират около него.

Триглавият мускул на подбедрицата (m. triceps surae) се разполага по задната повърхност на подбедрицата. Образува се от латералната и медиалната глава на прасцовият мускул (m. gastrocnemius) и от разположения под тях коремчест мускул (m. soleus).

Двете глави на прасцовият мускул се съединяват и преминават в общо сухожилие, към което се присъединява и сухожилието на коремчестия мускул. Така се образува общо, масивно сухожилие (Ахилесово сухожилие), което се прикрепва към петната кост.

Триглавият мускул на подбедрицата се инервира от тибиалния нерв и се кръвоснабдява от задната тибиална артерия. Функцията му е сгъване на ходилото, супинация на ходилото, повдигане на петата, подпомага сгъването на подбедрицата в колянната става.

Болката в прасеца може да варира по интензитет от тъпа до много силна болка. Придружаващи симптоми, които могат да сигнализират за по-сериозен проблем са например: сковаване на мускула, мускулна слабост, поява на оток, промяна в цвета на кожата, затопляне или изстудяване на областта.

Какви са причините за болка в прасеца?

Болката в прасеца може да се дължи на множество причини, като повечето от тях са лесно лечими, например пренатоварване на мускула, мускулни крампи. Понякога обаче причината може да бъде много сериозна и да изисква незабавна медицинска помощ.

Ето някои от най-честите причини за болка в прасеца:

Мускулни крампи

Мускулните спазми или крампи представляват неволево съкращение на един или повече мускули. Те са силно болезнени и в повечето случаи краткотрайни. Мускулните крампи са често срещани и обикновено се провокират от продължително физическо натоварване, от мускулна травма, дехидратация, електролитни нарушения (понижен калий, магнезий, калций).

Мускулно разтежение

Разтежението на прасцовият мускул (особено на медиалната глава) или на коремчестият мускул е честа причина за поява на остра болка. Обикновено това се случва по време на спорт, например при спринт, плуване, колоездене. При тежки случаи освен остра болка може да има оток и посиняване в областта.

Контузия на триглавия мускул на подбедрицата

Контузия на триглавия мускул на подбедрицата може да възникне в резултат на директна травма или повтарящи се удари в задната област на подбедрицата. Симптомите включват болка, която може да варира от умерена до много силна и невъзможност за ходене, поява на оток, посиняване.

Ахилесов тендинит

Ахилесовият тендинит представлява възпаление на Ахилесовото сухожилие. Най-често възниква в резултат на често повтарящи се движения, които водят до раздразване и възпаление на сухожилието. Наблюдава се най-често при спортисти, подложени на интензивна тренировъчна програма. Характерни симптоми са болка в сухожилието, ограничени движения, поява на уплътнение по хода на сухожилието, поява на оток.

Разкъсване на Ахилесовото сухожилие

Разкъсването на Ахилесовото сухожилие обикновено е резултат на спортна травма. Пациентите съобщават за поява на внезапна, силна болка над петата, понякога се чува изпукване. Може да има оток, кръвонасядане.

Киста на Бейкър

Кистата на Бейкър са намира в задколянната област. Резултат е от натрупване на течност в поплитеалната бурса. Обикновено не причинява симптоми. Рядко обаче кистата може да се разкъса и течността да изтече към прасеца, което причинява остра болка, оток и зачервяване.

Остра артериална недостатъчност на крайниците

Острата артериална недостатъчност представлява внезапно запушване на артериален съд в дадена област. Причинява се от емболия, остра тромбоза или травматично увреждане на съда. При засягане на съдовете на подбедрицата се появява остра болка, изтръпване на крайника, намалена чувствителност, понижаване на кожната температура, промяна в цвета на кожата от бледост до цианоза.

Хронична артериална недостатъчност на крайниците

Най-характерният симптом е клаудикационната болка (периодично накуцване). Тя се появява в подбедрената мускулатура при стеснение на бедрената артерия. Болката възниква по време на ходене, при изкачване на стълби.

Разширени вени (варикозна болест)

Варикозната болест представлява разширение, удължаване и нагъване на повърхностните вени на долните крайници. Болните се оплакват от тежест и тъпи болки в краката привечер, отоци около глезените, сърбеж, кафяви пигментации.

Тромбофлебит

Тромбофлебитът представлява възпаление на стените на повърхностните вени и образуване в тях на тромб. При засягане на вените на подбедрицата се появява болка, зачервяване и затопляне в областта.

Флеботромбоза

Възпалението и тромбозата на дълбоките вени се означава като флеботромбоза. Налице е болка, оток, посиняване на кожата.

Ишиас (възпаление на седалищния нерв)

При притискане, раздразване и възпаление на седалищния нерв се появява силна болка, която се разпространява по хода на нерва от кръста, през бедрото и подбедрицата до ходилото. Може да има още, изтръпване, мравучкане, скованост, мускулна слабост. Най-честите причини за ишиас са: лумбална дискова херния, спондилолистеза, лумбална спинална стеноза, тумори на гръбначния стълб и др.

Периферна невропатия

Периферната невропатия представлява увреждане на периферните нерви. Най-често се дължи на диабет, алкохолизъм, дефицит на витамини от група В. При увреждане на нервите на подбедрицата се появява остра болка, мравучкане, мускулни крампи и др.

Фрактура на костите на подбедрицата

Счупване на костите на подбедрицата (голям пищял (тибия) и малък пищял (фибула)) може да причини силна болка в прасеца. Допълнително може да има деформация на крака, оток.