Начало / Актуални теми / Бял език – причини за бял език при възрастни

Бял език – причини за бял език при възрастни

апр. 21, 2020

бял език

Бял език е състояние, при което езикът е покрит от сивобял филм. Възможно е целият език да бъде бял или да има бели петна по езика.

Обикновено белият език е краткотрайно състояние и не е повод за притеснение. Но в редки случаи този симптом може да сигнализира за по-сериозно състояние като инфекция или преканцероза.

Езикът може да побелее, когато папилите по повърхността му се подуят и възпалят. Множество бактерии, гъбички, хранителни частици и мъртви клетки се задържат между тези уголемени папили и това кара езика да изглежда бял.

Какви са причините за бял език?

Белият език при възрастни най-често се свързва със следните състояния:

 • лоша хигиена на устната кухина – това е основната причина за бял език
 • сухота в устата поради дишане през устата, или при спане с отворена уста
 • дехидратация
 • фебрилитет
 • тютюнопушене
 • редовна консумация на алкохол
 • механично дразнене от остри ръбове на зъбите или зъбни протези.

В по-редки случаи, белият език може да бъде причинен от следните заболявания:

Левкоплакия

Левкоплакията се характеризира с появата на бели петна по лигавицата на бузите, езика, устните, подезичната област, венците, които не могат да се отстранят. Тютюнопушенето е основната причина за левкоплакия. Роля могат да имат още злоупотребата с алкохол, горещи и пикантни храни, механично дразнене от неудобни протези, а може причината да е неизвестна.

Върху езика левкоплакията започва с прозрачни, недобре ограничени петна. Те се сливат и формират плътни сивобели участъци.

Левкоплакията обикновено е безвредно състояние, но в редки случаи измененията могат да претърпят злокачествено израждане.

Орален лихен планус (плосък лишей)

Оралният лихен планус е хронично възпалително заболяване с неизвестна етиология, което засяга устната кухина. За възникването му роля имат имунни механизми. По лигавицата на бузите и по езика се появяват плътни, бели плаки. Понякога плаките могат да ерозират и да причинят болка.

Оралните лигавични лезии могат да се изявят самостоятелно или да се съпътстват от кожни лезии. Оралният лихен планус се счита за необлигатна преканцероза.

Орална кандидоза

Оралната кандидоза представлява възпаление на оралната лигавица, причинено от гъбички от род Кандида. Образува се бял, млекоподобен налеп върху лигавицата на бузите и езика. При отделянето му основата е кървяща.

Оралната кандидоза се среща по-често при хора с отслабена имунна система (например болни от СПИН), при болни от диабет, след продължително лечение с антибиотици, кортикостероиди.

Сифилис

Сифилисът се причинява от Treponema pallidum, като заразяването става при полов контакт. Заболяването протича в три клинични стадия. При вторичен сифилис се наблюдават обриви по кожата и лигавиците. По лигавицата на бузите и по езика може да се появят бели петна, които да наподобяват левкоплакия.

Други причини за бял език са:

 • географски език
 • сидтемен лупус еритематодес
 • вродена дискератоза
 • бял спонгиозен невус
 • рак на езика.

Прочетете за:
Жълт език – причини
Зачервен език